Directorul general al ASSMB, Oana Sivache, audiată la DNA. „Mă bucur că vor să facă treabă”

0
Publicat:

Oana Gabriela Sivache, directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), a fost chemată pentru audieri de către procurorii DNA de la Secția I, în legătură cu perchezițiile efectuate anterior la Spitalele „Colțea” și „Sfântul Luca” din București.

Oana Gabriela Sivache, directorul ASSMB FOTO Captură video (Arhivă)
Oana Gabriela Sivache, directorul ASSMB FOTO Captură video (Arhivă)

Surse judiciare au precizat pentru AGERPRES că aceasta a fost chemată într-un dosar ce investighează posibila trucare a unei licitații privind achiziția de servicii IT pentru spitale.

Această acțiune vine ca urmare a perchezițiilor efectuate de procurorii DNA la finalul lunii decembrie a anului trecut, la sediul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), la Spitalul de Boli Cronice „Sfântul Luca” și la Spitalul Clinic Colțea din Capitală.

Perchezițiile au vizat suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise de funcționari publici, în contextul derulării unei proceduri de achiziție publică ce prevedea implementarea de servicii IT în cadrul unor spitale din București.

S-au făcut nişte percheziţii la ASSMB în decembrie. M-au sunat, am venit să vedem despre ce este vorba. (...) Eu mă bucur că au venit în sfârşit şi vor să facă treabă, să se facă lumină, să se facă curăţenie, există nişte plângeri depuse de ASSMB pe fapte de corupţie şi în 2022, aşteptăm ca instituţiile statului să-şi facă treaba, a declarat Sivache la venirea la DNA.

Oana Gabriela Sivache, apropiată a fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost numită în funcția de director general al ASSMB cu sprijinul acestuia. Sursele judiciare nu au putut preciza, la acest moment, acuzațiile exacte în legătură cu care Sivache ar putea fi chemată sau dacă este doar martor în acest dosar, însă au menționat că ancheta DNA continuă.

Întrebată dacă este sigură că a fost chemată în calitate de martor şi nu de suspect, ea a răspuns: Mă aştept la orice, având în vedere că anul trecut am sesizat acte de corupţie, care, după cum ştiţi, s-au soldat şi cu câteva condamnări. Mafia nu iartă, deci mă aştept la orice.

Pe 12 decembrie 2023, procurorii DNA au efectuat percheziții la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și la spitalele „Colțea” și „Sf. Luca” din București, într-un dosar de corupție legat de implementarea de servicii IT la unități sanitare din Capitală. DNA a precizat că ancheta vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție comise de funcționari publici în cursul anului 2023, în contextul derulării unei proceduri de achiziție publică.

Potrivit unor surse judiciare, în acest dosar este vizată și Oana Gabriela Sivache, iar procurorii suspectează că în anul 2023 ar fi fost viciate procedurile de achiziție publică pentru instalarea unui sistem informatic în spitalele administrate de ASSMB. În cadrul perchezițiilor au fost ridicate mai multe medii de stocare, contracte și înscrisuri, iar ancheta continuă pentru a clarifica întregul context al presupuselor fapte de corupție.

Fostul director ASSMB, trimis în judecată

Aceste evenimente vin în contextul în care pe 6 decembrie 2023, Secția I a DNA l-a trimis în judecată pe Cristian Plută, fostul director adjunct al ASSMB, și pe alte 3 persoane pentru fapte de corupție.

Plută a fost acuzat oficial de comiterea a trei fapte de luare de mită și de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Procurorii au descoperit că Plută ar fi fost implicat în diverse acte de corupție, inclusiv în vicierea procedurilor de achiziție publică pentru beneficiul anumitor societăți comerciale.

În ceea ce-l privește pe managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și la prestarea de muncă neremunerată în folosul comunității după ce a recunoscut că a dat o șpagă de 20.000 de euro pentru a fi numit în funcție. Decizia vine în urma validării unui acord încheiat de Cristescu cu procurorii DNA, recunoscându-și astfel vinovăția în fața instanței.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite