Decizie definitivă a instanţei în cazul unui greu al PNL: Vasile Blaga, achitat pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Vasile Blaga FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Instanţa Supremă a decis, definitiv, achitarea europarlamentarului liberal Vasile Blaga în dosarul în care era acuzat de DNA pentru trafic de influenţă, după ce a respins ca nefondate apelurile la decizia iniţială de achitare, din noiembrie, anul trecut.

Potrivit deciziei, ÎCCJ „respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi apelantul intimat inculpat Blaga Vasile împotriva sentinţei penale nr. 594 din 15 noiembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul nr. 1240/3/2017*(...) Obligă apelantul intimat inculpat Blaga Vasile la plata sumei de 1000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Blaga Vasile, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 217 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 27 iunie 2022”. 

Eurodeputatul liberal Vasile Blaga a fost iniţial achitat în noiembrie, anul trecut, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 700.000 de euro de la reprezentanţii unei firme pentru ca societatea respectivă să obţină contracte cu două companii naţionale.

În iulie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a decis reluarea procesului de la zero. Anterior, Tribunalul Bucureşti a dispus achitarea lui Blaga, însă procurorii au contestat hotărârea.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată în anul 2016 de DNA Ploieşti sub acuzaţia de trafic de influenţă.

„În perioada 2011 — 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale”, spuneau procurorii.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri