Curtea Supremă a admis contestaţia miliardarului Beny Steinmetz şi respinge propunerea de arestare în lipsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beny Steinmetz
Beny Steinmetz

Curtea Supremă a admis contestaţiile făcute de cei trei afacerişti israelieni - Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Beny“ Steinmetz - şi a decis să respingă propunerea DNA de emitere a unui mandate de arestare preventivă în lipsă.

Curtea de Apel Braşov emisese iniţial, pe 15 martie,  mandate de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile, pe numele a trei oameni de afaceri - Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin "Beny" Steinmetz , în dosarul 'Ferma Regală Băneasa'. Instanţa a respins solicitarea în cazul celui de-al patrulea afacerist israelian, şi Moshe Agavi. Cei trei au făcut contestaţii, iar Curtea le-a admis astăzi.

Pe 17 decembrie 2015, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de:

  • Tal Silberstein — pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor;
  • Shimon Shevez şi Benjamin "Benny" Steinmetz — pentru constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor;
  • Moshe Agavi — pentru aderare la un grup infracţional organizat.

Miliardarul Benjamin „Beny” Steinmetz este cel mai bogat cetăţean israelian. Alături de acesta, au fost propuşi la arestare preventivă, tot în lipsă, alţi trei israelieni: Tal Silberstein - care a oferit consultanţa politică pentru importanţi politicieni români printre care Traian Băsescu, Adrian Năstase sau Călin Popescu Tăriceanu, Shimon Sheves - fost şef de cabinet al premierului Yizhak Rabin, şi afaceristul Moshe Agavi - implicat în mai multe proiecte imobiliare în România.
Concret, Tal Silberstein este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor, Moshe Agavi, de aderare la un grup infracţional organizat, iar Shimon Shevez şi Benjamin Steinmetz de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor. Înainte de a intra însă în vizorul DNA, acesta din urmă a devenit subiectul unei investigaţii a FBI pentru modalitatea în care a preluat cel mai mare zăcământ de minereu de fier din lume, aflat în lanţul montan Simandou (Guinea).

Afacerea prinţul Paul-Reciplia

Acum Benjamin Steinmetz este anchetat în dosarul în care prinţul Paul Lambrino şi milionarul român Remus Truică sunt cercetaţi în arest la domiciliu. Steinmetz, alături de Silberstein, Sheves, Truică şi alte persoane, ar fi constituit „un grup infracţional organizat” care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Lambrino. În acest caz, este cercetat şi Dan Andronic, patronul ziarului „Evenimentul Zilei“, afaceristul Claudiu Mateescu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, şi academicianul Gheorghe Sin.
Anchetatorii susţin că gruparea lui Steinmetz i-ar fi pus la dispoziţie prinţului Paul aproximativ 4 milioane de euro în schimbul cedării drepturilor litigioase, dar şi pentru suport mediatic, şi influenţarea unor oameni politici şi magistraţi.

„Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus împreună cu inculpaţii Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) şi alte persoane, au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici”, arată DNA.
Întreaga afacere s-ar fi făcut prin intermediul unei firme româneşti, Reciplia SRL, controlată prin off-shore-ul cipriot, Reciplia Ltd. Firma cipriotă o are ca administrator pe Sandra Merloni Horemans (specialistă în politici de investiţii, piaţa de capital, imobiliare şi management de resurse naturale) colaboratoare şi persoană de încredere a miliardarului Steinmetz.
Ancheta de la DNA a început cu modul în care s-a făcut retrocedarea Fermei Regale Băneasa, 28,6 hectare, prin care statul ar fi fost prejudiciat cu alte 135,8 de milioane de euro. Luna trecută ancheta a fost extinsă şi privind retrocedarea Pădurii Snagov, 46,7 hectare, prejudiciul în acest nou caz fiind de 9,5 milioane de euro.

Pe ce probe se bazează DNA

Procurorii spun că Remus Truică era omul de legătură dintre cetăţenii israelieni şi românii implicaţi în această afacere. „Pentru a pune în practică planul infracţional, inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor”, mai arată anchetatorii.

La dosar sunt mai multe interceptări, din care reiese cum fostul şef de cabinet al lui Năstase îl informa pe miliardarul Steinmetz despre fiecare mişcare pe care o făcea pentru reuşita afacerii. De exemplu, după ce au pus mâna pe Ferma Regală Băneasa, Truica i-a transmis lui Steinmetz: „Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta“. Steinmetz a făcut o trimitere la retrocedarea de la Snagov, şi îi răspunde: „Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic, ca la Snagov, să dăm un hectar aici, un hectar acolo...“. Miliardarul ar fi dat astfel de înţeles că ştia că s-ar fi dat mită suprafeţe de teren unor funcţionari în schimbul unor decizii. „Ăhh, avem de la început, cei 20%, cu care Radu este însărcinat să ..., dar în rest nu. Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti oameni, dar nu mare lucru”, spunea Truică.
De regulă, lucrurile importante erau discutate faţă în faţă, la Monte Carlo, Dubai sau Bucureşti. „Când vom bea şampanie?”, era întrebarea lui Steinmetz, atunci când întreba de retrocedarea de la Băneasa.  „Sper că în curând. Suntem foarte, foarte… la fiecare două zile mă întâlnesc cu persoane, îţi voi explica aici”, îl asigura Truică.

Steinmetz era „Stăpânul mare”

Procurorii au la dosar sunt mai multe declaraţii date de o parte dintre inculpaţi, dar şi de martori care vorbesc de implicarea lui Steinmetz. De exemplu, afaceristul Lucian Mateescu a mărturisit  la DNA cum a aflat cine este creierul operaţiunii.
„Eu ar fi urmat să fac o evaluare a proprietăţilor din contractul avut cu prinţul Paul, împreună cu avocaţii, iar apoi trebuia făcută o strategie pentru a canaliza eforturile pentru bunurile valoroase. Mi-a spus că Tal are nevoie de această inventariere pentru <<Stăpânul mare>>. Nu îmi mai aduc aminte acum dacă în această primă discuţie Andronic mi-a spus expres că acest şef al lui Tal este Beny Steinmetz. Am aflat aceasta la scurt timp cred că de la Tal Silberstein…”, a spus Mateescu.
Un alt afacerist, implicat în acest caz a spus la DNA, că ştia că în spatele Reciplia este miliardarul israelian: „Am aflat ulterior că acţionar majoritar la Reciplia Ltd este Benny Steinmetz, dar că acţiuni deţin şi Tal Silberstein şi Shimon – cumnatul lui Steinmetz, şi de asemenea Remus Truică. Ştiu că Tal Silberstein este partener cu Dan Andronic, pe care l-am cunoscut mult mai târziu. Am aflat că cei doi sunt asociaţi într-o firmă de comunicaţii şi în alte afaceri, dar nu pot preciza în ce societăţi”. Zeci de persoane au fost audiate în acest caz, avocaţi, funcţionari, intermediari imobiliari sau notari. De altfel, de curând au fost puşi sub acuzare şi fostul primar al comunei Snagov, Apostol Muşat, fostul prefect de Ilfov, Nicolae Jecu, dar şi fostul şef al Direcţiei Silvice Ilfov. Theodor Chiriac.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite