Curtea de Apel Bucureşti va pronunţa joi sentinţa în dosarul „Colectiv”. Tatăl unui tânăr mort în incendiu: După 7 ani, nu s-a întâmplat absolut nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Curtea de Apel este aşteptată să se pronunţe joi, 12 mai, în dosarul Colectiv, după ce decizia a fost amânată deja de mai multe ori până acum. După tragedia din Clubul Colectiv, din octombrie 2015, Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4 şi actual edil al Sectorului 5, dar şi patronii clubului au fost condamnaţi în primă instanţă la ani grei de închisoare.

Pronunţarea se va da joi, după ora 12.00, însă nu în şedinţă publică.

„După aproape 7 ani de zile, impresia mea este că statul a făcut tot ce a putut pentru a ascunde, a închide undeva povestea Colectiv. Dacă era o poveste mai mică, cum au fost incendiile prin spitale – nu se mai vorbeşte nimic despre ele – probabil ar fi fost uitată demult. Dacă nu am fi fost câţiva care ne-am fi zbătut să nu lăsăm povestea să se uite, ar fi fost îngropată demult”, a declarat, pentru Main News, Eugen Iancu, tatăl unui tânăr mort în incendiul de la Colectiv şi preşedinte al Asociaţiei Colectiv.

Sentinţa finală ar fi trebuit să fie pronunţată iniţial pe 3 ianuarie 2022, însă judecătorii au amânat verdictul de 4 ori, invocând complexitatea dosarului.

„Dincolo de greşelile unor angajaţi, există acest sistem care a făcut tot ce a putut să nu se ajungă la oamenii statului. Colectiv, prin dimensiunea lui, poate crea un precedent. Imaginaţi-vă ce se va întâmpla cu procesele legate de autorizări, condiţii din spitale, toate problemele de care ne lovim zi de zi. Nu cred într-un proces corect, oricare ar fi soluţia”, a adăugat Eugen Iancu, care a sperat ca statul român să identifice greşelile făcute, să pedepsească vinovaţii şi să creeze condiţii în aşa fel încât să prevină alte tragedii.

„După 7 ani de zile, vedem că nu s-a întâmplat absolut nimic”, a concluziionat acesta, potrivit publicaţiei citate. 

Condamnările decise în primă instanţă

În primă instanţă, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare în cazul clubului Colectiv. Patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au primit fiecare câte 11 ani şi 8 luni de detenţie. De asemenea, cei condamnaţi, firmele implicate şi Primăria Sectorului 4 şi ISU trebuie să plătească 1,4 miloane de lei către Spitalul de Arşi.  

Totodată, au mai fost condamnaţi trei angajaţi ai primăriei - Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc, reprezentanţii firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL - Daniela Niţă şi Cristian Niţă, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise şi pompierii Antonina Radu şi George Petrica Matei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite