Cum zădărniceşte extrădarea lui Sebastian Ghiţă zelul extralegal al procurorilor DNA Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de extrădare a lui Sebastian Ghiţă este pus între paranteze tocmai de cei care-l acuză, în contextul în care Parchetul General a anunţat că procurorii de la DNA Ploieşti, Lucian Onea şi Mircea Negulescu, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare.

Parchetul General a confirmat joi că procurorii DNA Ploieşti, Lucian Onea şi Mircea Negulescu sunt urmăriţi penal pentru complicitate la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare. Cei doi sunt suspectaţi că „ar fi constrâns o persoană să întocmească în fals o sesizare şi documente care să susţină cele reclamate în conţinutul acesteia”. 

Potrivit anchetatorilor documentele falsificate au fost expediate Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti şi folosite drept probe în două dosare, precum şi în susţinerea/motivarea unei cereri de extrădare. Potrivit Mediafax, care citează surse judiciare, documentaţia întocmită de cei doi procurori a vizat solicitarea extrădării fostului deputat Sebastian Ghiţă, inculpat în nu mai puţin de cinci procese penale.

În acest context se ridică întrebarea legitimă ce şanse de reuşită mai are procesul de extrădare a lui Sebastian Ghiţă, aflat în Serbia, şi pe numele căruia Curtea Supremă a emis în 10 ianuarie 2017 un mandat european de arestare. „Dacă se constată că actele sunt false, în funcţie de importanţa lor există posibilitatea să fie anulată întreaga procedură de extrădare”, este de părere avocatul Adrian Cuculis. „Însă, chiar şi în condiţiile în care există această anchetă pe rol, magistraţii nu sunt obligaţi să ia vreo măsură de încetare a acestui proces, fiind necesară o hotărâre judecătorească definitivă în acest sens”, a explicat avocatul.

În urmă cu un an de zile, atunci când Sebastian Ghiţă a fost reţinut la Belgrad, acesta a contestat măsura de extrădare în România afirmând că este supus unei „persecuţii politice”. Presa a vorbit la acel moment de o posibilă cerere de azil politic în Serbia, informţie ce nu a fost ulterior confirmată. Însă, după cum consideră specialiştii, în contextul în care se confirmă că autorităţile au trimis probe false pentru extrădarea fostului deputat de Prahova, obţinerea azilului politic în ţara vecină ar putea constitui o alternativă mult mai sigură de a evita extrădarea. „Dacă informaţiile se adeveresc, o cerere ipotetică de azil politic va fi admisă din start”, este de părere avocatul Adrian Cuculis. „Acest dosar, împotriva celor doi procurori ce au instrumentat dosarul lui Sebastian Ghiţă, este un punct clar în favoarea acestuia şi unul foarte greu în defavoarea procurorilor ce urmăresc extrădarea lui Ghiţă”, a completat acesta.

În dosarul în care sunt anchetaţi procurorii Lucian Onea şi Mircea Negulescu, joi a depus mărturie şi omul de afaceri Răzvan Alexe, martor în mai multe dosare instrumentate de către cei doi. Acesta le-a povestit procurorilor modul în care a fost audiat de Mircea Negulescu, afirmând că „ne ancheta cu cătuşele pe masă, ne puneau pistolul în piept, ne uda saltelele la arest ca să nu avem unde să dormim”.

„În ceea ce priveşte alte dosare în care Sebastian Ghiţă este anchetat, întreaga procedură penală poate fi lovită de nulitate. Cea mai importantă consecinţă a acestei anchete în care sunt vizaţi procurorii de la DNA Ploieşti este că întreaga urmărire penală din dosarele în care este vizat fostul deputat este pusă sub semnul întrebării”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.

Atât Lucian Onea cât şi Mircea Negulescu au negat acuzaţiile ce li se aduc, susţinând că acestea sunt „total nefondate şi fără corespondent în realitate”. „Nu mi-e teamă. Nu sunt vinovat de nimic. Fiecare o să răspundă pentru faptele pe care le-a făcut. Nu vreau să discut detalii din dosar, urmărirea penală este secretă”, a declarat procurorul Lucian Onea la ieşirea de la audierile de la Parchetul General.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în nu mai puţin de cinci dosare penale. În primul dintre acestea, fostul deputat este judecat pentru dare de mită şi spălare de bani alături de foşti şefi din Poliţia şi Parchetul din Prahova, iar instanţa urmează să pronunţe sentinţa în data de 31 mai. Procurorii au cerut o pedeapsă cu închisoarea cu executare. Într-un al doilea dosar, în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu, dosarul se află în faza de apel la Curtea Supremă, pe fond inculpaţii fiind achitaţi. 

De asemenea, Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal şi în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite