Coronavirusul din China: Guvernul anunţă achiziţii urgente de echipamente de protecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sanatatii Victor Costache FOTO Mediafax
Ministrul Sanatatii Victor Costache FOTO Mediafax

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că guvernul va achiziţiona în regim de urgenţă echipamente de protecţie, precum seturi de suport respirator sau substanţe de dezinfectare, în contextul epidemiei de coronavirus din China. Potrivit acestuia, la nivel naţional există acum 1.000 de kituri pentru diagnosticarea bolii.

Anunţul a fost făcut duminică de către miniştrii Afacerilor Interne şi Sănătăţii, Marcel Vela şi Victor Costache, care au precizat că în următoarea şedinţă a Guvernului va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru a fi achiziţionate în regim de urgenţă echipamente de protecţie, precum izolete pentru transporturi pe targa, seturi de suport respirator, substanţe pentru dezinfectare sau filtre pentru echipamente de izolare.

Ministrul Sănătăţii a rpecizat că nu există încă motive pentru alarmarea populaţiei arătând că mortalitatea scăzută a acestui virus trebuie să ne facă să ne păstrăm calmul.

„Nu trebuie să ne alarmăm. În acest moment avem circa 11.000 de cazuri de îmbolnăviri cua cest virus şi cca 250 de decese. Asta înseamnă o mortalitate de 2-4%. Să ne aducem aminte că în 2009, în timpul pandemiei de gripă aviară A1H1 am avut 1.600.000 de cazuri şi circa 250.000 de decese, adică o mortalitate de 17%. Suntem departe de o astdel de situaţie. Este totuşi necesară aprovizionarea cu stocuri pentru gestionarea unei astfel de situaţii”, a încheiat ministrul Victor Costache.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că deşi în Europa au apărut cazuri de pacienţi infectaţi cu virusul din China, „niciun stat din jurul Romaniei nu are cazuri confirmate de infectie cu coronavirus”.

Numărul deceselor provocate de noul tip de coronavirus descoperit în China a ajuns sâmbătă la 304. Numărul total de cazuri de infecţie cu acest virus a ajuns la 14.380. La nivel mondial, peste 20 de ţări au raportat peste 130 de cazuri de infecţie cu acest virus. Până în prezent, toate decesele cauzate de noul tip de coronavirus au avut loc în China.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat joi că virusul reprezintă o urgenţă de nivel global. OMS defineşte drept „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” un „eveniment extraordinar” care este „grav, neobişnuit şi neaşteptat”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite