Controverse şi coincidenţe în privinţa plagiatului lui Petre Tobă. Teza sa de doctorat a fost depusă înaintea publicării cărţii din care se presupune că a copiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controverse în privinţa plagiatului lui Petre Tobă. FOTO Mihaela Cojocariu
Controverse în privinţa plagiatului lui Petre Tobă. FOTO Mihaela Cojocariu

Referatul emis în februarie 2011 de Universitatea Naţională de Apărare (UNAP) „Carol I”, obţinut de News.ro, arată că teza de doctorat a lui Petre Tobă a fost depusă la catedra şcolii doctorale în 21 decembrie 2010, iar cartea semnată de Ionel Tucmuruz, din care se presupune că ar Tobă fi copiat, a văzut tiparul în 2011.

Potrivit sesizării depuse la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) de profesorul Cristian Dogaru, Tobă ar fi copiat, printre altele şi partea introductivă a tezei de doctorat din cartea unui alt poliţist, Ionel Tucmuruz.

Există totuşi unele diferenţe între momentele în care au apărut cele două lucrări.

Potrivit unui document obţinut de News.ro emis de Universitatea Naţională de Apărare Carol I (facsimil), Tobă a depus cinci exemplare ale tezei sale de doctorat intitulată „Poliţia Română, forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale” pe data de 21 decembrie 2010. Potrivit legii, din momentul depunerii la catedra şcolii doctorale nu mai pot apărea modificări.

Cartea lui Ionel Tucmuruz intitulată „Crima Organizată Transfrontalieră. Factor de insecuritate pentru naţiuni”, din care se presupune că a plagiat Tobă a fost publicată în anul 2011 de Editura Universitară.

De altfel şi cartea publicată de Tucmuruz este tot conţinutul unei teze de doctorat. Atât teza de doctorat a lui Ionel Tucmuruz cât şi cea a lui Petre Tobă au mai mulţi numitori comuni: Universitatea Naţională de Apărare, generalul Anghel Andreescu drept conducător pentru ambele doctorate şi luna decembrie 2010 în care au fost depuse la catedra şcolii doctorale.

În plus, la depozitul legal al Biblioteci Naţionale, ambele teze de doctorat au ajuns în aceeaşi zi. Numerele de cotă pe care biblioteca le-a acordat atunci când a înregistrat cele două lucrări sunt cvasi consecutive. Teza lui Petre Tobă este înregistrată având cota V 97132, iar cea a lui Ionel Tucmuruz a primit cota V 97134 (facsimil).

Comisia de lucru din Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare se va pronunţa la începutul lunii septembrie dacă lucrarea de doctorat a ministrului Internelor, Petre Tobă, este sau nu plagiată, iar decizia va fi consemnată într-un raport care va fi trimis Consiliului General, a declarat luni, pentru News.ro, preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu.

“Comisia de analiză, pe baza rezultatului, propune Consiliului General al CNATDCU retragerea sau nu a titlului de doctor. Comisia de lucru ar avea la dispoziţie cam o lună, astfel că un raport al acesteia ar putea fi în jur de 3 septembrie sau 5 septembrie, oricum, în prima decadă a lunii”, a spus Viorel Barbu.

Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a trimis în 9 iunie, la solicitarea Ministerului Educaţiei, punctul de vedere privind lucrarea de doctorat a lui Petre Tobă, arătând că, după analizarea lucrării, concluzia a fost că cercetarea ştiinţifică a acestuia “a fost utilă”, întrucât “a căutat să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale”. Comisia de Etică a Universităţii “Carol I” a propus menţinerea titlului de doctor acordat în 2011 lui Petre Tobă.

Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a susţinut teza de doctorat în 2011, la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”. Lucrarea are titlul “Poliţia Română - forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”, iar pe coperta tezei este scris anul 2010, deşi ea a fost susţinută pe 15 februarie 2011. Coordonator de doctorat i-a fost chestorul general de Poliţie (r) Anghel Andreescu.

Petre Tobă declara, în iunie, că aşteaptă fără emoţii decizia CNATDCU în cazul lucrării sale de doctorat, asupra căreia planează suspiciuni de plagiat.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, declara, la sfârşitul lunii iulie, că dacă se va dovedi că Petre Tobă a plagiat în lucrarea sa de doctorat, va fi într-o situaţie “extrem de jenantă” să fie în Guvern dacă va rămâne şi Tobă.

Premierul Dacian Cioloş spunea că nu va lua o decizie de demitere a ministrului de Interne, Petre Tobă, până când acuzaţiile de plagiat la adresa acestuia nu sunt probate, Cioloş admiţând că situaţia este una inconfortabilă pentru el. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite