Consiliul JAI privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen a fost anulat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul JAI a fost anulat
Consiliul JAI a fost anulat

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) programat pentru 19-20 septembrie, când trebuia să se ia o decizie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost anulat, următoarea reuniune fiind prevăzută pentru 25-26 octombrie.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen era singurul subiect important pe agenda reuniunii programate săptămâna viitoare.

Reuniunea a fost anulată luni seară, din cauza lipsei de consens privind extinderea Schengen cu România şi Bulgaria. Olanda îşi menţine opoziţia, iar Germania şi Belgia s-au alăturat acestei decizii, până la aşteptarea raportului suplimentar privind MCV de la finalul acestui an.

„Germania a spus clar că se opune. Au fost voci importante care au spus că nu este momentul oportun, având în vedere criza politică din România“, au precizat surse „Adevărul“.

În 4 septembrie, preşedintele Traian Băsescu a susţinut, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că aliaţii României nu au motive să respingă aderarea ţării noastre la Schengen. „Instituţiile statului de drept au funcţionat chiar dacă politicienii şi-au asumat acţiuni ilegale. Este un punct de vedere pe care vă rog pe toţi ambasadorii să îl susţineţi“, a spus Băsescu.

În aceeaşi zi, şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, declara că, din punctul său de vedere, România are toate şansele să fie acceptată în Schengen.

Chestorul şef Marian Tutilescu a explicat presei că din cele 11 cerinţe principale ale Uniunii Europene, au fost îndeplinte zece, ultima ţinând cont exclusiv de competenţele Parlamentului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite