Cazul unui italian închis la Poarta Albă, sesizat la nivel internațional: „A fost bătut și ars cu apă clocotită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul unui bărbat închis în România pentru trafic de droguri a zguduit opinia publică italiană putând fi un argument pentru marii fugari ai României care aleg această țară. În cazul său au fost sesizate mai multe instituții internaționale, mama tânărului cerând condiții mai bune pentru fiul său. 

Cazul bărbatului a șocat opinia publică din Italia FOTO Arhivă Adevărul
Cazul bărbatului a șocat opinia publică din Italia FOTO Arhivă Adevărul

Filippo Mosca are 29 de ani și este deținut de aproape nouă luni în închisoarea Porta Alba din Constanța, România, după ce a fost condamnat în primă instanță la opt ani și șase luni de închisoare pentru trafic internațional de droguri. 

În Italia, cazul său a ajuns în Parlament, fiind cerută intervenția Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, dar și a Ambasadei Italiei în România. De asemenea s-a sesizat și Amnesty International Italia. 

Familia și apărătorii lui susțin că a avut parte în România de un proces injust, iar condițiile în care stă închis la Penitenciarul Poarta Albă sunt inumane. Cazul a fost prezentat în presa italiană și poate fi un argument pentru persoanele publice condamnate în România care fug în peninsulă.

„A avut parte de o farsă de proces, a fost acuzat de trafic internațional de droguri, condamnat la 8 ani și 6 luni și se află în închisoarea Porta Alba din Constanța. Sunt 24 de deținuți într-o celulă de 30 de metri pătrați”, a declarat pentru agenția de presă Adnkronos Rita Bernardini, președinta unei asociații, care a pus la dispoziție un avocat pentru a interveni la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, relatează ilfattoquotidiano.it.

De asemenea, deputatul Italia Viva, Roberto Giachetti, a anunțat o interpelare parlamentară pe această temă.

„Au ca baie o gaură în podea. Nu este o toaletă turcească, ci o gaură, folosită de toată lumea, care este mereu înfundată și niciodată curățată. Condițiile sanitare sunt cel puțin dezastruoase”, susține mama bărbatului, potrivit sursei citate. 

Filippo ar fi fost supus la violențe din partea altor deținuți, a mai relatat mama bărbatului. „A primit doi pumni în față, buza i-a fost despicată, un recipient cu apă clocotită a fost turnat peste el, un alt deținut a încercat să îl lovească pe fiul meu cu un cuțit în stomac, din fericire a fost oprit de un alt coleg de celulă”, a relatat mama bărbatului, susținând că fiul ei nu va mai putea face cumpărături, nu va mai putea primi vizitatori și nici măcar colete din exterior timp de două luni.

„Porta Alba este o unitate dărăpănată, este foarte frig și nu am putut aduce nici măcar o pătură, pentru că am nevoie de o autorizație, care i-a fost refuzată lui Filippo. Există lipsă de hrană, de igienă, de asistență medicală. Poți face un duș o dată pe săptămână, când apa este doar rece. Iar când Filippo se plânge, gardianul îi spune: „Bine ai venit în România”. Nu există nicio urmă de respect pentru demnitatea umană. Îl aud pe Filippo în fiecare zi și este o durere în inimă, nu pot fi acolo să-l protejez, el este disperat, eu sunt neliniștită. Sper ca cineva să ne ajute. Nu cer ca fiul meu să fie eliberat, ci să i se garanteze un proces corect și condiții civilizate”, a mai spus femeia. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite