Cât dau românii pe chirie în străinătate. Sume uriașe în marile orașe din Europa: „Prețul nu mi se pare justificat!“

0
Publicat:

Românii care locuiesc în străinătate și sunt nevoiți să închirieze o locuință plătesc bani grei. Sumele depășesc mii de euro în marile orașe din Europa și se găsesc tot mai greu. De exemplu, la Milano, pentru un apartament cu 2 camere se plătesc 1.300 de euro, în afară de cheltuielile cu utilitățile.

1.300 de euro ajunge chiria în zona centrală a orașului Milano FOTO Shutterstock
1.300 de euro ajunge chiria în zona centrală a orașului Milano FOTO Shutterstock

În Amsterdam, arată stirileprotv.ro, autoritățile se confruntă cu un deficit de 200.000 de locuințe, ceea ce a făcut ca chiriile să atingă un nivel record. Radu Andrei plătește împreună cu un coleg 2.300 de euro pentru un apartament. Suma nu include și utilitățile. „Doresc să găsesc ceva mai ieftin, pentru anul viitor. Prețul nu mi se pare că este unul justificat," spune studentul pentru sursa citată.

Pe lista celor mai scumpe orașe se regăsesc: Dublin 2.296 euro, Paris 1.995 euro, Oslo 1.960 euro. Londra 1.806 euro.

Românii care doresc să locuiască în Italia sunt sfătuiți să caute din timp o locuință cu chirie. Oferta e redusă, iar clienții sunt selectați atent, avertizează Anca Maria Vlad, care conduce o agenție imobiliară în Padova. „Dacă nu ai nişte referinţe pe care le poţi da proprietarului, să îi zici eu am mai stat în chirie în partea asta, ei sunt un pic sceptici," spune Anca Maria Vlad, proprietara unei agenții imobiliare.

Chiriile au crescut peste așteptări și în București

Și în România chiriile au crescut în medie cu 12% în ultimul an, potrivit datelor unei platforme imobiliare, înregistrând însă în unele orașe și creșteri de 18% într-o singură lună.

Comparativ cu luna iunie 2022, prețurile medii pentru chirii au crescut cu 15% în București pentru apartamentele cu trei camere, cu 14% la apartamentele cu două camere și cu 6% în cazul garsonierelor, potrivit datelor storia.ro. Analizând creșterile pe sectoare, se observă că prețurile medii pentru chirii au crescut pentru toate categoriile de locuințe, cele mai mari creșteri înregistrându-se la apartamentele cu trei camere, unde prețurile solicitate sunt mai ridicate cu 25% în sectorul 5, cu 22% în sectorul 4 și cu 20% în sectorul 3.

În luna iunie a.c., chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 280 de euro (sectorul 5) și 365 de euro (sectorul 1). Prețurile medii ale apartamentelor cu două camere s-au aflat între 420 de euro (sectorul 4) și 600 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 500 de euro (sectorul 6) și 900 de euro (sectorul 1).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite