Noi atacuri ale rușilor la granița cu România, la Reni și Izmail. O persoană a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, la jumătate de oră după miezul nopții, canalul oficial de Telegram al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat atacuri ale rușilor cu drone în regiunea Odesa, informează zn.ua.

Portul Reni a fost atacat din nou de ruși FOTO Arhivă/Captură video
Portul Reni a fost atacat din nou de ruși FOTO Arhivă/Captură video

Cu două ore înainte de ora unu au avut loc explozii în raionul Reni, Zatoka și Bilhorod-Dnistrovski.

La ora 1:25, exploziile au avut loc în orașul Chilia, raionul Izmail, la granița cu România. La Odesa, aviația ucraineană a fost ridicată pentru a intercepta dronele.

La ora 1:46 oficialitățile orașului au raportat detectarea a 16 vehicule aeriene fără pilot inamice în direcția Izmail. La ora 2:30, au existat informații că la Reni s-au mai auzit trei explozii, iar martorii oculari au raportat un incendiu puternic în regiune.

Presa rusă scrie că dronele au fost provocate noi lovituri asupra unor obiective din porturile dunărene Chilia și Reni din regiunea Odesa. Printre altele, au fost vizate o serie de depozite utilizate de Forțele Armate ale Ucrainei, inclusiv de combustibili, „care se aflau în spatele unui fel de ecran de infrastructură pentru transbordarea de diferite mărfuri”.

În timpul atacului cu drone de aproape trei ore asupra regiunii Odesa, mai multe instalaţii agricole şi portuare au fost avariate şi au fost raportate mai multe incendii în Izmail, unul dintre principalele porturi ucrainene pentru exportul de cereale, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul din Odesa.

„Un angajat al unei întreprinderi agricole, care a fost grav rănit, a murit la spital”, a declarat Kiper.

Atacul a zdruncinat ferestrele din satul românesc Plauru, spune apicultorul Gabi Popescu

În timp ce pescuia, marţi, pe malul românesc al Dunării, apicultorul Gabi Popescu a putut vedea barje care încărcau cereale în portul fluvial ucrainean Izmail, la o zi după ce Rusia a lansase în cursul nopţii al treilea său atac împotriva infrastructurii portuare. Atacul a zdruncinat ferestrele din satul românesc de frontieră Plauru, de peste fluviu, iar remorca lui Popescu s-a zguduit, relatează Reuters.

"Am numărat cinci explozii, trei foarte puternice", a declarat Gabi Popescu, care de şase ani îşi aduce stupii din centrul României la Plauru.

Ucraina a declarat luni că drone ruseşti rătăcite au detonat pe teritoriul României, dar Bucureştiul a negat cu tărie. Însă atacurile asupra porturilor fluviale din Ucraina, la doar câteva sute de metri de graniţa cu România, au crescut riscurile de securitate pentru NATO, care are un angajament de apărare colectivă, notează Reuters.

Ucraina a raportat de mai multe ori în cursul războiului că arme ruseşti au survolat sau s-au prăbuşit peste ţări vecine, inclusiv membri NATO. În cel mai dramatic incident, două persoane au fost ucise în Polonia de o rachetă care a căzut în apropierea graniţei, în noiembrie anul trecut. Polonia şi aliaţii din NATO au declarat ulterior că a fost o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană care şi-a ratat ţinta.

Fluviul Dunărea este acum principala cale de ieşire a Ucrainei pentru cereale, după ce accesul la propriile porturi de la Marea Neagră a fost blocat odată cu ieşirea Rusiei, la mijlocul lunii iulie, din acordul care asigura un coridor de trecere sigură pentru nave, acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia. De atunci, Rusia a atacat în repetate rânduri porturile fluviale ucrainene Izmail şi Reni.

În Plauru, puţinii locuitori rămaşi pot auzi sirenele de bombardament care sună în Izmail de mai multe ori pe săptămână. "Le ignorăm în timpul zilei, dar ni se strânge inima atunci când sună noaptea", a declarat Daniela Tănase, o localnică.

În ciuda asigurărilor guvernamentale că România este protejată de apartenenţa sa la NATO, Gabi Popescu nu este prea încurajat. "Vreau să spun că nu mă simt în siguranţă aici. Sunt pe malul românesc şi nu mă simt în siguranţă", a declarat el pentru Reuters.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au fost angajate, miercuri dimineaţa devreme, în respingerea unui atac aerian rusesc asupra Kievului. Potrivit administraţiei locale citate de Reuters, toate rachetele au fost doborâte înainte de a ajunge la ţinte.

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete asupra Kievului, sistemele de apărare antiaeriană ale ţării doborând toate rachetele înainte ca acestea să ajungă la ţinte.

Martorii Reuters au auzit mai multe explozii care au sunat ca şi cum sistemele de apărare antiaeriană ar fi fost desfăşurate în jurul orei 05:50 a.m. (02:50 GMT), când au fost emise alerte de raid aerian pentru toată Ucraina, înainte de a fi anulate aproximativ o oră mai târziu.

„Un alt atac cu rachete al inamicului asupra unui oraş paşnic cu scopul de a ucide populaţia civilă şi de a distruge infrastructura”, a declarat Serhiy Popko, şeful administraţiei militare din Kiev, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

El a adăugat că, potrivit informaţiilor preliminare, nu au existat distrugeri în Kiev şi nici victime.

Dimensiunea atacului, care, potrivit lui Popko, a implicat rachete de diferite tipuri, nu a fost cunoscută imediat.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.

Martorii Reuters au auzit mai multe explozii care au sunat ca şi cum sistemele de apărare aeriană ar fi fost desfăşurate.

Toată Ucraina se afla sub alertă de raid aerian începând cu ora 05:50 a.m. (02:50 GMT).

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite