Blocul Naţional Sindical: Doar în ultimele 40 de zile, 26 de lucrători au fost grav răniţi. Ministrul Muncii tace, nu aude, dar nici nu vede

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul Naţional Sindical: Speram să aflăm motivele reale care au stat la baza unora din aceste accidente de muncă. Foto: ISUBIF
Blocul Naţional Sindical: Speram să aflăm motivele reale care au stat la baza unora din aceste accidente de muncă. Foto: ISUBIF

Blocul Naţional Sindical a transmis, marţi, că, doar în ultimele 40 de zile, 26 de lucrători au fost grav răniţi şi se afla pe paturile de spital şi alţi 8 au decedat în condiţii cumplite, dar ministrul Muncii, Rauca Turcan tace. ”Tăcerea doamnei Turcan arată că indiferenţa ministrului Muncii pare să nu aibă limite”, au transmis sindicaliştii.

”În ciuda faptului că aproape zilnic aflăm din presă despre lucrători ce au suferit accidente de muncă, unele soldate chiar cu decesul acestora, nimeni şi nimic nu pare să determine luarea unei poziţii de către actualul Ministru al Muncii. Doar dinspre Inspecţia Muncii primim informaţii despre amenzi de tot râsul date angajatorilor. DOAR în ultimele 40 de zile 26 de lucrători au fost grav răniţi şi se afla pe paturile de spital şi alţi 8 au decedat în condiţii cumplite. Toate acestea au ca şi cauză: LIPSA MĂSURILOR de sănătate şi securitate în muncă sau în cele mai multe cazuri, aplicarea formală a acestora”, a transmis, marţi, BNS, într-un comunicat de presă. 

Sindicaliştii susţin că ”tăcerea doamnei Turcan arată că indiferenţa Ministrului Muncii pare să nu aibă limite”. 

”Indiferent de magnitudinea exploziilor din ultimul timp (Petromidia, Azomureş, Celco, Popeşti Leordeni), indiferent de malurile de pământ care îi înghit pur şi simplu pe lucrători, indiferent de utilajele care lasă infirmi atâţia alţii, tăcerea doamnei Turcan arată că INDIFERENŢA Ministrului Muncii pare să nu aibă limite. Amenzile aplicate angajatorilor nu reprezintă nimic pentru familiile celor opt lucrători care şi-au pierdut viaţa la locul de muncă. Este o lună neagră pentru piaţa muncii din România”, au mai transmis sindicaliştii. 

Aceştia anunţă că aşteaptă ”măcar o minimă reacţie din partea Ministrului Muncii”. 

”Speram să aflăm motivele reale care au stat la baza unora din aceste accidente de muncă. Speram să auzim din gura Ministrului Muncii despre iniţierea unor campanii de control la nivelul agenţilor economici cu locuri de muncă cu factori de risc. Credeam că vom asista la o operaţiune de amploare la nivel naţional declanşată prin intermediul ITM care să vizeze modul în care condiţiile de sănătate şi securitate în muncă sunt respectate la nivelul angajatorilor, obligaţiile de investiţii în securitatea locurilor de muncă sunt respectate si că lucrătorii beneficiază pe lângă o instruire adecvată asupra normelor de protectie a muncii şi de activitatea aplicată a comitetelor de sănatate si securitate în muncă de la nivelul întreprinderilor. Din păcate, doamna ministru al Muncii rămâne orientată ca şi până acum aproape exclusiv spre interesele angajatorilor. Tăcerea sa ne întăreşte convingerea că lucrătorii din România nu au cine stie ce importanţă pentru Domnia Sa”, susţin sindicaliştii. 

Aceştia fac apel la angajaţi să acorde ei înşişi mai multă importanţă vieţii lor, să fie mai atenţi cu modul în care sunt instruiţi şi echipaţi şi nu în ultimul rând, să refuze să muncească în folosul acelor angajatori care aruncă în derizoriu sănanatea şi securitatea la locul de muncă.

”Se pare că autorităţile în acest domeniu sunt momentan oarbe, surde şi complet imobilizate în dezinteresul care îi domină„, au mai transmis sindicaliştii. 

Doar luni, doi muncitori au murit şi alţi patru au fost răniţi după ce un mal de pământ s-a prăbuşit peste ei.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite