Atenţionare de călătorie MAE: Val de caniculă în Grecia şi Croaţia şi pericol de incendii

0
0
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau care intenţionează să călătorească în Republica Elenă, după ce meteorologii au emis o prognoză de caniculă pentru întreg teritoriul Greciei, începând de sâmbătă. Ministerul a emis o avertizare de călătorie şi pentru teritoriul Republicii Croate, unde a fost emis un cod roşu de temperaturi ridicate în mai multe zone ale ţării, potrivit Agerpres.

Ministerul a atenţionat că autorităţile croate au avertizat cu privire la disconfortul termic, precum şi la riscul apariţiei de incendii de vegetaţie, recomandând cetăţenilor români să evite expunerea directă la soare, pe cât posibil în intervalul orar 11,00-16,00 şi să se hidrateze corespunzător.

Potrivit Ministerului, pe teritoriul Republicii Croaţia, pentru perioada 22-26 iulie a fost emis un cod roşu pentru temperaturi ridicate în regiunile Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeka şi Split, fiind prognozate temperaturi de 34-40 de grade Celsius.

Pentru perioada 22-26 iulie, a fost emis un cod roşu pentru temperaturi ridicate în regiunile Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeka şi Split, fiind prognozate temperaturi de 34-40 de grade Celsius.

De asemenea, a fost emis un cod portocaliu de caniculă pentru regiunile Osijek, Gospic şi Dubrovnik, relatează Agerpres. 

Ministerul Afacerilor Externe a mai informat că Serviciul local de Meteorologie din Republica Elenă a emis o prognoză de caniculă, cu temperaturi de până la 40-42 de grade Celsius, pentru întreg teritoriul Greciei, începând de sâmbătă, potrivit sursei citate, iar autorităţile elene au avertizat, de asemenea, că temperaturile ridicate şi, parţial, intensificările vântului vor favoriza în continuare apariţia unor incendii de vegetaţie.

Potrivit informării, vor valul de caniculă va afecta regiunile Macedonia centrală, Tesalia, Sterea şi peninsula Peloponez, temperaturile prognozate urmând a atinge până la 40 de grade Celsius, în timp ce în zonele din interiorul continentului acestea vor fi mai ridicate (41-42 de grade Celsius).

Pentru insulele Ionice, arhipelagul Dodecanez şi sudul Insulei Creta sunt prognozate temperaturi de la 35 până la 37 grade Celsius, în timp ce în restul insulelor elene temperaturile vor avea o valoare de la 33 până la 35 grade Celsius. 

În regiunea Attica (inclusiv capitala Atena) temperatura maximă va fi cuprinsă între 39 şi 40 grade Celsius, în timp ce în zonele de coastă aceasta va fi cu 3 până la 4 grade mai scăzută, datorită brizei marine.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite