Armata română achiziționează blindate ușoare. Cât costă și ce modele ar putea alege VIDEO

0
Publicat:

Guvernul a adoptat o Hotărâre privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul primei etape a programului de înzestrare a Armatei cu Autovehicule tactice blindate de tip uşor (ATBTU).

MApN ar putea alege blindate americane FOTO oshkoshdefense.com
MApN ar putea alege blindate americane FOTO oshkoshdefense.com

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), procedura aprobată are scopul de a atribui un contract multianual având ca obiect furnizarea a 1.059 de ATBTU în 9 configuraţii, varianta de bază şi opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Costurile estimate de achiziţie a celor 1.059 de autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde de lei fără TVA. Fondurile vor fi asigurate pe perioada de derulare a contractului multianual, în limita creditelor de angajament şi a creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale pentru MApN.

„Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacităţii de apărare a României să se introducă în înzestrare Autovehicule tactice blindate de tip uşor, denumite în continuare ATBTU, cu performanţe ridicate, pentru care fabricaţia unor componente să se realizeze pe teritoriul României. De asemenea, fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea şi mentenanţa ATBTU pe durata ciclului de viaţă trebuie să se realizeze la operatori economici din industria naţională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activităţi şi în situaţii de criză sau război, pentru Armata României”, mai arată MApN.

Armata Română ar putea alege dintre modele de blidate precum Oshkosh JLTV, Thales Hawkei, General Dynamics Eagle sau Arquus Sherpa. Primul model are probabil șanse mai mari de reușită având în vedere că Oshkosh JLTV a fost ales deja pentru dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale (FOS). În urmă cu doi ani, MApN a contractat 130 de blindate direct de la Guvernul SUA pentru a înlocui mai vechile Humvee care au fost considerate depăşite din punct de vedere al protecţiei asigurate militarilor.

Oshkosh JLTV

Thales Hawkei

 General Dynamics Eagle

Arquus Sherpa

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite