A fost blocată insolvenţa Hexi Pharma. Uniunea Naţională a  Judecătorilor solicită CSM să spună ce au făcut parchetele cu informările de la SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Gârbovan, presedintele UNJR
Dana Gârbovan, presedintele UNJR

UNJR a solicitat luni Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica şi comunica public modul în care parchetele au valorificat „datele şi informaţiile" SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma. În acelaşi timp, astăzi, Judecătoria Sectorului 5 a interzis, luni, dizolvarea companiei sau intrarea în insolvenţă, aşa cum au cerut acţionarii acesteia.

UPDATE Instanţa a admis cererea procurorilor şi a decis să interzică dizolvarea companiei Hexi Pharma.

UPDATE Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a solicitat plenului CSM pe data de 16 mai 2016 sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru a verifica si comunica public modul in care parchetele au valorificat "datele si informatiile" primite in ultimii 10 ani de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma, fapte "referitoare inclusiv la posibile licitatii trucate si diluarea de mii de ori a dezinfectantilor vanduti spitatelor".

Potrivit uui comunicat al UNJR, SRI a recunoscut intr-un comunicat publicat pe 9 mai 2016 ca numai in ultimii cinci ani a trimis beneficiarilor legali peste 100 de informari despre "chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti", informari in care "au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara", se arată în scrisoare.

Magistraţii arată că SRI este obligat prin legea sa de functionare (14/1992, art. 11) ca, in cazul în care din verificarile si activitatile specifice „rezultă date si informatii care indică pregătirea sau săvârsirea unei fapte prevazute de legea penala, acestea sunt transmise organelor de urmarire penala".

"Din comunicatul SRI mai sus mentionat reiese evident ca acesta a luat la cunostinta despre «date si informatii din care se indica pregatirea sau savarsirea unei fapte prevazute de legea penala». SRI insusi face legatura de cauzalitate intre diluarea dezinfectantilor si infectiile nosocomiale, infectii care conduc la imbolnaviri si decese", au spus judecatorii.

"Aceasta realitate inspaimantatoare a fost constata recent si de un control al Ministerului Sanatatii, in urma caruia toate interventiile chirurgicale au fost sistate in mai multe spitale", au aratat judecatorii.

Raportul Comisiei Europene: 60.000 de morti evitabile

Potrivit sursei citate, un raport al Comisiei Europene din 2012 arata ca in Romania au loc anual peste 60.000 de morti evitabile, decese care ar putea fi evitate daca standardele din spitale ar fi la parametri optimi.

"Valorificarea de catre parchete a informarilor trimise de catre SRI ar fi putut preveni si evita imbolnavirea si moartea a mii de romani in ultimii 10 ani", spun judecatorii.

"Medici si pacienti, deopotriva, sunt ingroziti ca de 10 ani au folosit apa pe post de dezinfectanti in spitale, motiv pentru care, in mod legitim, se naste intrebarea ce a facut justitia in toti acesti ani pentru a preveni aceasta situatie infricosatoare pentru orice om care se interneaza in spital", mai sustin acestia.

Care este rolul CSM

Rolul CSM-ului de garant al independentei justitiei ii impune si obligatia de a prezerva increderea publicului in justitie.

"Avand in vedere importanta deosebita a acestei teme pentru fiecare cetatean, intensa ei mediatizare si dezbaterea publica, precum si potentialul de directionarea a emotiei publice catre culpabilizarea justitiei", judecatorii au solicitat CSM-ului ca, dupa verificarea parchetelor, sa transmita public cetatenilor urmatoarele informatii de interes public:

1. Cate date si informari legate de posibila activitate infractionala a firmei Hexi Pharma a trimis SRI catre parchete in ultimii 10 ani.

2. Spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date si informari, cand au fost transmise, daca au fost deschise dosare penale in urma acestora si care e stagiul dosarelor.

Investigatia de presa a scos la iveala nu doar posibile acte de coruptie extinse pe o lunga perioada de timp, ce ar intra in competenta DNA, dar si acte cu consecinte extrem de grave si pe termen lung privind viata si sanatatea cetatenilor romani, fapte a caror investigare intra in competenta altor parchete.

"Acest gen de fapte nu poate fi ignorat, trecut cu vederea sau minimalizat", arata judecatorii. "Dincolo de ancheta penala demarata in ultimele zile, fiecare cetatean are dreptul sa stie cum au actionat institutiile in raport cu competentele ce le revin, pentru a preveni sau combate rapid faptele ce au iesit la iveala acum in urma unei investigatii jurnalistice."

"Fiecare autoritate si fiecare institutie are datoria morala fata de fiecare cetatean al acestei tari sa isi faca un autocontrol sub acest aspect si sa comunice rezultatele acestuia in mod pe deplin onest si transparent. Iar justitia este prima chemata sa faca acest lucru", mai sustin acestia.


CSM are atat obligatia legala cat si "obligatie morala fata de fiecare cetatean, care are dreptul sa stie cum actioneaza institutiile statului, atunci cand viata sa este amenintata de coruptie, neglijenta sau actiuni criminale", argumenteaza judecatorii.

Justitia este putere separata in stat si este un serviciu public, iar rolul sau constitutional este acela de aparator al respectarii legalitatii, iar pentru indeplinirea acestui rol este responsabila in fata cetatenilor.
Acest lucru a fost recunoscut chiar de purtatorul de cuvant al CSM, care a spus: "Transparenta institutionala si comunicarea autentica se numara printre obiectivele prioritare de dezvoltare a sistemului judiciar si Consiliului Superior al Magistraturii. (...) constientizand tot mai profund ca justitia nu trebuie considerata doar o putere, o autoritate, ci un serviciu public in slujba cetateanului, (...) am invatat nu doar despre ce si cum sa comunicam, ci mai ales de ce sa comunicam: pentru ca cetatenii sa cunoasca felul in care justitia functioneaza, pentru a le proteja drepturile si libertatile, pentru a aduce justitia mai aproape de cetatean, pentru a castiga increderea publicului ca in Romania avem un sistem judiciar performant si independent, conditii inerente statului de drept."

Gârbovan: „CSM trebuia sa fie proactiv si sa comunice deja public ce au facut parchetele”

Potrivit scrisorii, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania impartaseste pe deplin aceasta viziunea a Consiliului si de aceea a solicitat membrilor CSM sa puna in practica principiile enuntate generos la nivel teoretic.

"Pentru ca justitia are rolul de a proteja drepturile si libertatile fundamentale ale omului, intre care cele dintai sunt dreptul la viata si la sanatate, si pentru ca, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, CSM-ul are datoria de a prezerva increderea publicului in justitie, solicitam Consiliului Superior al Magistraturii sa comunice public cate date si informari a trimis SRI la parchete in ultimii 10 ani despre firma Hexi Pharma si ce s-a intamplat cu aceste informari", si-au incheiat judecatorii solicitarea lor catre CSM.

"Avand in vedere consecintele extrem de grave generate de problema dezinfectantilor pentru sanatatea populatiei, precum si faptul ca SRI a declarat ca a trimis informari organelor abilitate despre aceasta, CSM trebuia sa fie proactiv si sa comunice deja public ce au facut parchetele cu acele informari de la SRI. CSM trebuie sa solutioneze cu celeritate aceasta cerere, deoarece romanii au dreptul sa stie ce s-a intamplat cu acele informari de la SRI trimise parchetelor, care ar fi putut evita mii de imbolnaviri si decese", a spus judecator Dana Girbovan, presedintele UNJR.

Procurorul general promite anchetă obiectivă

Augustin Lazăr, procurorul general al României, spune că subalternii săi vor finaliza ancheta în Dosarul Hexi Pharma într-un termen rezonabil. Anchetatorii cer instanţei să interzică, preventiv, dizolvarea companiei sau intrarea în insolvenţă, aşa cum solicită acţionarii acesteia. Cauza este judecată astăzi de Judecătoria Sectorului 5.

„Într-un termen rezonabil vom realiza o anchetă obiectivă şi vom clarifica întreaga situaţie”, a declarat luni Augustin Lazăr, potrivit digi24.ro. Pe 17 mai se discută cererea de intrare în insolvenţă a companiei Hexi Pharma, depusă de administratorul firmei.

În acelaşi timp, procurorul general spune că orice nouă informaţie va fi verificată, încluiv cea referitoare la faptul că în 2009 Hexi Pharma a câştigat contractul pentru dezinfectanţii folosiţi în şcoli împotriva răspândirii gripei porcine: „Fără îndoială că orice nouă informaţie care apare în cauză este verificată şi în măsura în care ea se confirmă ca fiind reală este regăsită în mijloacele de probă”.

Cioloş confirmă: au existat sesizări de la SRI

În ceea ce priveşte calitatea dezinfectanţilor şi informările regulate făcute de SRI, premierul Dacian Cioloş a confirmat vineri existenţa acestora. Şeful Executivului a primit deja o sinteză a informărilor SRI din ultimii ani pe care le va analiza cu atenţie, adăugând că a transmis Parchetului mai multe documente. Totodată, Cioloş a explicat că tocmai a fost facilitat accesul spitalelor la alţi dezinfectanţi, dar că se lucrează la nişte specificaţii standard pentru biocide pentru a nu fi acordate contracte cu dedicaţie de acum înainte.

„Am cerut pentru săptămâna viitoare modificarea Ordinului 261 din 2007 cu standardele pentru testele de sanitaţie, ele se fac dar nu există indicatori de referinţă, există nişte norme europene legat de aceste lucruri care pot sta la baza reînnoirii acestui ordin. Vom cere firmelor să vină cu un al doilea certificat de analiză pentru a avea o dublă verificare şi pentru a evita situaţia în care producătorii aduc doar un certificat de la propriul laborator”, a precizat premierul, adăugând că teste vor fi făcute şi la alte biocide din piaţă.

Mai mult, el a declarat că vor fi modificate la începutul acestei săptămâni inclusiv contractele de management ale spitalelor, în aşa fel încât aceştia să fie incurajaţi să raporteze infecţiile nosocomiale, şi să nu le mai ascundă sub preş.

Reamintim că analizele făcute de ICECHIM la dezinfectantele Hexi Pharma au dovedit că toate sunt diluate. Mai precis, analizele arată că la clorură de amoniu, valoarea declarată de companie era 15%, iar cea măsurată – 5,18%. La un produs cu iod, valoarea declarată era 10%, cea măsurată – 7,41%. La Glutaraldehidă, valoarea declarată era 12%, iar cea măsurată– 1,23%.

Motivele pentru care Hexi Pharma cere insolvenţa

Între timp, firma Hexi Pharma, care şi-a cerut insolvenţa pe motiv că are datorii de 23 de milioane de lei către stat, a fost pusă sub învinuire de procurorii de la Parchetul General, audierile în dosarul deschis la scurt timp după izbucnirea scandalului fiind continuate de anchetatori. Pe fir au intrat şi inspectorii ANAF care s-au autosesizat în acest caz. Ei investighează compania Hexi Pharma, dar şi două off shore-uri din Cipru care îi aparţin.

Control inopinat în patru spitale

Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan şi Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri au fost controlate la sânge vineri de Corpul de Control al premierului Dacian Cioloş. Oficialii au ridicat documente din cele patru unităţi sanitare şi încearcă să vadă de ce în ultimii ani au avut contracte doar cu cei de la Hexi Pharma.

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, pentru că medicii acuză că sunt obligaţi să achiziţioneze cele mai ieftine produse pentru spitale, şi deci şi de o calitate îndoielnică, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au stabilit că este nevoie să se modifice rapid legislaţia achiziţiilor publice în domeniul sanitar şi au convenit asupra adoptării unui nou set de norme de control şi testare a dezinfectanţilor şi a condiţiilor din spitale. Asta  după ce, pachetul de legi privind achiziţiile publice a fost adoptat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite