Universitatea de medicină şi farmacie din Târgu Mureş se extinde în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UMF Târgu Mureş îşi deschide facultate în Germania
UMF Târgu Mureş îşi deschide facultate în Germania

Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi-a dat acordul pentru înfiinţarea, cel mai devreme din 1 octombrie 2014, a unei extensii a universităţii în Germania, unde profesorii de la UMF vor preda cursuri în limba engleză pentru studenţii germani şi din ţările nordice.

O extensie a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar urma să fie deschisă, „în cea mai bună variantă, din 1 octombrie”, în Germania, a declarat vineri deputatul PSD Florin Buicu, membru al Senatului UMF, for care şi-a dat acordul pentru înfiinţarea filialei, potrivit Mediafax.

Cursurile vor fi predate în limba engleză şi sunt destinate studenţilor germani şi celor din statele nordice.

Buicu a arătat că datele financiare aferente sunt confidenţiale, până la semnarea contractului în acest sens cu partea germană.

Proiect de unificare cu alte două universităţi pe plan local

Pe de altă parte, el a menţionat că există un proiect de constituire a unei universităţi puternice în Târgu Mureş, prin unificarea UMF cu celelalte universităţi de stat - "Petru Maior" şi cea de Arte.

"Ca şi procedură, având în vedere autonomia universitară, cele trei universităţi trebuie să fie de acord cu acest proiect astfel încât la final să avem Universitatea Târgu Mureş. Această universitate poate beneficia de o mulţime de oportunităţi legate de finanţarea pentru programul european 2014-2020, atât din perspectiva cercetării, dar şi din perspectiva utilizării rezultatelor cercetării la nivelul IMM-urilor", a explicat Buicu.

Totodată, Buicu a spus că speră „să treacă de Guvern cât de repede” modificarea Legii 95/2006 a reformei în sănătate, care să permită universităţilor de medicină şi farmacie din ţară să aibă în proprietate propriile spitale, care acum aparţin de autorităţile locale, „după modelul care funcţionează în acest moment în toată Europa”.

Filială a spitalului universitar românesc şi în Germania

„Prin definirea reţelei de spitale a UMF-urilor, ele vor putea avea în proprietate aceste spitale. Asta înseamnă că putem vorbi la nivelul judeţului Mureş de spitalul universitar, dar care ar putea să preia în coordonare inclusiv spitalele din Reghin, Sighişoara, Odorhei, Miercurea Ciuc sau alte oraşe din regiune. Am început în paralel cu cele trei subiecte pentru că în momentul în care Legea 95 va fi modificată, vom putea vorbi şi de un furnizor de servicii medicale, respectiv spital, astfel încât să putem deschide inclusiv în Germania o extensie a spitalului universitar din Târgu MureşPentru ca acest proiect să poată fi dus la împlinire, pentru a ajunge la un spital universitar, va fi nevoie şi de acordul comunităţilor, fie prin preluarea unuia dintre spitalele existente, fie prin construcţia unui spital nou", a susţinut el.

Facultate de stat peste hotare

În decembrie, rectorul UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, anunţa că este „în negocieri avansate” pentru deschiderea unei filiale într-o ţară din vestul Europei. El refuza atunci să spună despre ce ţară era vorba, dar afirma că aceasta ar putea funcţiona din toamna anului 2014, cu programe în limba engleză, susţinute exclusiv de profesori de la UMF Târgu Mureş.

Rectorul arăta că facultatea ar urma să fie de stat, cu profesori plătiţi din venituri proprii ale universităţii şi studenţi care să plătească taxe de şcolarizare „la preţul pieţei". El preciza că filiala UMF Târgu Mureş din străinătate ar trebui să obţină autorizare de funcţionare de la ARACIS sau de la alt organism european de acreditare, pentru că Legea educaţiei permite acest lucru.


Universitatea de Medicină din Tg. Mureş cere de două ori mai multe locuri pentru străini; din 2014 vin şi studenţi japonezi

Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a cerut ARACIS dublarea numărului de locuri pentru studenţii străini, de la 50 la 100, în condiţiile în care, la o taxă de 5.000 de euro pe an, în 2013 au fost trei concurenţi pe loc, iar de anul viitor la UMF vor veni şi studenţi japonezi. În prezent, la UMF Tg Mureş studiază 300 de studenţi străini.

REZULTATE ADMITERE 2013 Săptămâna de foc a admiterii la facultate. Care au fost cele mai mici medii de intrare la universităţi

Cele mai multe universităţi au încheiat deja examenele de săptămâna trecută şi au afişat listele cu candidaţii admişi, care au intrat şi cu medii de 5 la buget, la ASE, în timp ce la Geografie, la Universitatea din Bucureşti, niciun candidat admis nu a avut sub 9.

ADMITERE FACULTATE 2013. Ca înainte de 1989. La Medicină 4.500 de tineri s-au bătut pe 850 de locuri

Absolvenţii de liceu au luat cu asalt miercuri sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ (UMF) din Bucureşti, care a înregistrat cea mai mare concurenţă din 1989 încoace.  Peste 4.500 de tineri s-au bătut pe cele 850 de locuri fără taxă scoase la concurs.

ADMITERE FACULTATE 2013 Peste 4.500 de candidaţi vor da admitere la UMF Bucureşti. 9,7 candidaţi pe loc la Medicina Dentară

Peste 4.500 de absolvenţi de liceu vor susţine admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. De departe, cea mai mare concurenţă este la Facultatea de Medicină Dentară, unde sunt 9,7 candidaţi pe loc, urmată de Facultatea de Medicină pentru unul din cele 131 de locuri fără taxă, cu 5,2 candidaţi pe loc pentru unul din cele 432 de locuri.

ADMITERE FACULTATE 2013 Grilele de la Medicină, contestate de unii candidaţi. Ministrul Costoiu spune că în jur de 150 de lucrări vor fi reverificate

O parte din absolvenţii de liceu care au susţinut examenul de admitere la medicină în Bucureşti, miercuri, 24 iulie, susţine că subiectele ar fi conţinut greşeli şi contestă rezultatele concursului. Alături de părinţii lor, aceştia s-au adunat vineri la sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Capitală. Ministrul pe învăţământ superior Mihnea Costoiu spune că nu sunt nereguli de procedură, însă se vor face verificări.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite