Raluca Turcan: „Victor Ponta rămâne repetent la clasa pregătitoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan consideră că Victor Ponta riscă să „zdruncine” sistemul de educaţie din România ca urmare a deciziilor pe care le ia şi îi cere premierului să abroge ordonanţa de urgenţă prin care îi obligă pe toţi educatorii şi învăţătorii să urmeze cursurile unei facultăţi în următorii şase ani, deoarece această măsură este una ,,umilitoare”.

„Premierul Victor Ponta riscă să zdruncine din temelii sistemul de educaţie cu decizii care sunt, mai degrabă, idei fixe, nesusţinute de niciun argument.

Victor Ponta continuă să ceară trecerea clasei pregatitoare la gradiniţă chiar în dispretul celui pe care l-a desemnat să se ocupe de învăţâmântul din România, adică al ministrului Remus Pricopie”, a scris, marţi, Raluca Turcan pe blogul personal.

„Practic, dupa toate deciziile contestabile şi avalanşa de declaraţii negândite de anul trecut referitoare la sistemul de învâţămant din Romania, Victor Ponta continuă să destabilizeze un sistem care trebuie sa fie caracterizat prin predictibilitate şi orientat spre performaţă”, mai scrie Turcan.

Vicepreşedintele PDL oferă argumente conform cărora întoarcerea clasei pregătitoare la grădiniţă ar avea efecte dezastruoase

„Cu clasa pregatitoare trecută la şcoală nu am mai avut anul acesta, pentru prima oara, criza de locuri în grădiniţe – peste o suta de mii de locuri s-au eliberat. Potrivit unei evaluari, 85% dintre părinţii copiilor sunt foarte mulţumiţi de modul în care se desfăşoară acum clasa pregătitoare şi consideră că elevii au câştigat mult prin trecerea la şcoală. 83% dintre copii spun că sunt fericiţi că acum merg şi ei la şcoală.

Întoarcerea clasei pregătitoare la grădiniţe ar avea efecte dezastruoase. În primul rand, grădiniţele vor fi supra-aglomerate cu copiii care acum sunt în grupa mare – peste 150.000 de copii ar ramane în grădiniţe anul viitor, iar copiii de grupa mica nu ar mai avea loc. În acelaşi timp, mii de învăţătoare nu ar mai avea de ales şi ar trebui să devină educatoare, iar 7.000 de săli de clasă utilate pentru clasa pregătitoare vor rămâne goale. Astfel, investiţiile făcute de stat în utilarea acestor săli de clasă vor fi irosite”, a completat Raluca Turcan

„În aceste condiţii, îi solicitam ferm premierului Ponta să nu mai vorbeasca înainte de a analiza situaţia concretă. Vorbele în vânt şi acţiunea fără analiză pot produce rău iremediabil unui sistem şi aşa suferind”.

Raluca Turcan le cere primului-ministru şi ministrului Educaţiei să abroge OUG prin care îi obligă pe toţi educatorii şi învăţătorii să urmeze cursurile unei facultăţi în următorii şase ani, deoarece această măsură este una „umilitoare”.

„Îi cer premierului Ponta şi ministrului educaţiei să abroge ordonanţa de urgenţă dată pe sub mână în ultima zi de mandat a Ecaterinei Andronescu prin care îi obligă pe toţi educatorii şi învăţătorii din România să urmeze cursurile unei facultăţi în următorii şase ani daca vor să îşi păstreze posturile.

Este o masură umilitoare pentru cadrele didactice din România şi singurul său scop este de a alimenta cu studenţi prolificele <<fabrici de diploma>> din ţară. În plus, veniturile învăţătorilor şi educatorilor sunt puse în pericol de decizii cu iz de răsplata politică”, conchide vicepreşedintele PDL.

2012 a fost primul an în care toţi copiii din România, care au împlinit şase ani, în jur de 130.000 în total, au mers obligatoriu la clasa pregătitoare la şcoală, şi nu la grădiniţă, ca până acum, într-un experiment introdus de ultimul guvern PDL, care şi-a propus să reducă fenomenul de abandon şcolar.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite