Sindicaliștii din Educație protestează în Capitală. Revendicări: Majorarea salariilor și plata orelor suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de membri ai sindicatelor din Educație participă miercuri,  la un protest în Capitală. Aceștia pornesc din Piața Victoriei și vor încheia marșul în fața Palatului Parlamentului. Printre revendicările sindicaliștilor se numără majorarea salariilor și plata orelor suplimentare.

UPDATE 13.48 Marşul salariaţilor din învăţământ va continua către Palatul Parlamentului numai după ce se va elibera acea zonă, deoarece aceștia nu vor să se amestece în protestul acela. 

„Noi suntem blocaţi în momentul de faţă la Biblioteca Universitara Carol I, aşteptăm să se elibereze Palatul Parlamentului şi pe urmă vom merge acolo. Nu avem nicio treabă cu cei care protestează acolo, e treaba lor, noi avem o altă agendă şi nu ne amestecăm cu alte persoane", a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor pentru Agerpres.

Știre inițială

„Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii - personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar”, transmit sindicaliştii.

În plus, este în desfășurare și un referendum privind declanșarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai.

Protest sindicaliști Educație / FOTO: SIP OLT
Protest sindicaliști Educație / FOTO: SIP OLT

Revendicările sindicaliștilor

Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

Restricții de trafic

  În acest context, Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că între orele 11,00 - 12,00 are loc adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei - alveola centrală; între orele 12,00 - 13,30 - deplasarea participanţilor pe traseul Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - bd. Naţiunile Unite - traversare bd. Libertăţii - punct final alveola parc Izvor; între orele 13,30 - 14,00 se va desfăşura adunarea publică în alveola Parcului Izvor; între orele 14,00 - 14,30 - defluirea totală a participanţilor.

„Pentru buna desfăşurare a evenimentului, începând cu ora 10,00 se va resistematiza traficul în Piaţa Victoriei, asigurându-se 2 benzi pe sens în faţa Guvernului României, pe bd. Aviatorilor circulându-se doar către bd. Lascăr Catargiu şi se va restricţiona traficul gradual pentru staţionarea autocarelor pe Şos. Kiseleff, benzile I, III şi IV, pe segmentul cuprins între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei, fără afectarea intersecţiilor. Banda II de circulaţie pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenţie. Totodată, pentru defluirea participanţilor din alveola Parc Izvor se va restricţiona banda I de circulaţie pe str. Izvor, str. B.P. Haşdeu, Splaiul Independenţei (între Pod Haşdeu şi bd. Libertăţii) şi bd. Libertăţii (între Splaiul Independenţei şi bd. Naţiunile Unite)", precizează Brigada Rutieră

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite