O altă faţă a programului Erasmus: relaţii reuşite şi un milion de bebeluşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de un sfert dintre studenţii Erasmus şi-au cunoscut partenerii de viaţă în timpul acestor stagii de studiu în străinătate, care au avut efecte şi pe planul natalităţii - programul a contribuit la naşterea unui milion de bebeluşi de la lansarea sa, în 1987, a anunţat luni Comisia Europeană (CE), potrivit AFP.

Pe lângă faptul că încurajează spiritul de întreprinzător, mobilitatea populaţiei şi învăţarea limbilor străine, programul Erasmus are şi alte consecinţe directe asupra vieţii private a studenţilor, arată CE.

Potrivit unui studiu al CE, publicat luni, 27% dintre foştii studenţi Erasmus spun că şi-au întâlnit actualii parteneri de viaţă în timpul stagiilor lor universitare din străinătate, un alt efect fiind naşterea unui milion de bebeluşi din astfel de relaţii, potrivit AP.

Pe plan global, Erasmus favorizează cuplurile de naţionalităţi diferite, întrucât o treime (33%) dintre foştii studenţi sunt vizaţi de acest aspect - aproape de trei ori mai mulţi decât studenţii care nu au mers niciodată în străinătate (13%).

Erasmus, paşaport pe piaţa muncii

Însă piaţa locurilor de muncă este domeniul în care studenţii Erasmus se impun. 

Experienţa străinătăţii este considerată un factor determinant de angajatori şi ea permite dezvoltarea curiozităţii, a încrederii în sine şi a aptitudinii de a rezolva probleme diverse.

Aproximativ 64% dintre angajatorii chestionaţi consideră că experienţa străinătăţii reprezintă un factor important care duce la obţinerea unui loc de muncă. Acest procent era de doar 37% în 2007.

10% dintre tinerii europeni la stagii peste hotare

În prezent, circa 10% dintre tinerii europeni studiază sau urmează stadii profesionale în străinătate graţie unor finanţări publice şi private, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană. Aproximativ 5% dintre ei beneficiază de o bursă Erasmus.

Studiul publicat luni este cel mai important efectuat vreodată din această perspectivă şi a fost realizat în 34 de ţări. Aproape 80.000 de răspunsuri au fost obţinute de organizatori, atât din partea studenţilor, cât şi a companiilor angajatoare.

Peste 5.000 de români au primit burse Erasmus anul trecut

Numărul studenţilor români care mers la studii în străinătate cu burse Erasmus a crescut cu 9% în anul şcolar 2012-2013, faţă de anul precedent, depăşind 5.000 de tineri. Principalele destinaţii sunt Franţa, Italia, Germania şi Spania, potrivit Comisiei Europene.

La nivelul întregii Europe, în perioada 2012-2013, aproape 270.000 de studenţi au beneficiat de burse pentru studii sau formare prin Erasmus, un nou record, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE) din iulie 2014.

Deşi studiul la altă universitate continuă să fie cea mai populară alegere, unul din cinci studenţi (55 000) a optat pentru stagii Erasmus în cadrul unor societăţi. Cele mai populare trei destinaţii alese de studenţii Erasmus în 2012-2013 au fost Spania, Germania şi Franţa. 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite