De ce nu au studenții reduceri la biletele STB

0
Publicat:

Deși noua Lege a educației prevede ca studenții să beneficieze de reduceri la biletele pentru mijloacele de transport în comun, aceștia nu vor putea călători în aceste condiții și în București. Asta deși normele de aplicare pentru transportul gratuit, decontat sau cu reducere al elevilor și studenților, au fost publicate în Monitorul Oficial pe 8 septembrie.

Studenții nu vor beneficia de reduceri la transportul public din București
Studenții nu vor beneficia de reduceri la transportul public din București

Directorul Societății de Transport București, Adrian Criț, a transmis că reducerile nu se pot acorda până nu apar regulile de decont între operatorul de transport și universități.

Mai exact, STB nu poate acorda reducerea de 90% pentru transportul studenților „pentru că nu are norme privind decontul între instituții”, a spus Criț.

Facilitățile pe care le au studenții și elevii

Facilitățile care se acordă elevilor și studenților pe noile Hotărâri de Guvern:

- Elevii au gratuitate pe transportul local, feroviar și cu metroul prin HG 810/2023;

- Suma forfetară, acordată anul trecut pentru toți elevii navetiști, este acum condiționată de existența transportului public în localitatea de domiciliu și de faptul că elevul trebuie să dovedească că nu poate fi înmatriculat în localitatea de domiciliu;

- Tariful redus crește de la 50% la 90% pentru toți studenții români sau străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, pe toată perioada în care au calitatea de student;

- Facilitățile sunt valabile și la călătoria cu metroul, pe bază de abonament lunar sau de titluri de transport de tipul „10 călătorii”.

- Vârsta până la care studenții beneficiază de facilități crește de la 26, la 30 de ani, cu excepția studenților care au unul sau ambii părinți decedați, precum și a studenților proveniți din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal. Aceștia beneficiază de gratuitate pe toată perioada în care au calitatea de student;

- Studenții cetățeni români care studiază în afara granițelor beneficiază de tarif redus cu 50% la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe teritoriul României și pe tot parcursul anului calendaristic pe toată perioada în care au calitatea de student, începând cu 1 octombrie 2025.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite