Cum arată o școală de comună complet modernizată și digitalizată cu fonduri europene FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 19 ianuarie, în comuna băcăuană Dealu Morii a avut loc inaugurarea mult așteptată a unei școli gimnaziale, complet digitalizată cu ajutorul fondurilor europene. 

La inaugurarea mult așteptată, elevii au tăiat panglica FOTO MA
La inaugurarea mult așteptată, elevii au tăiat panglica FOTO MA

Școala se află în centrul civic al comunei, loc în care se află biblioteca comunală, căminul cultural, un centru de servicii sociale pentru copii (”Clubul cu Lipici”), dispensarul, dar și primăria. Valoarea investiției este de peste 8,1 milioane de lei, din care contribuția comunei a fost de 780.000 de lei.

Lucrările au început în urmă cu un an și trei luni, iar proiectul, finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, a fost încheiat la timp, așa încât a fost atrasă întreaga finanțare europeană.

La fiecare clasă, cadrele didactice au la dispoziție laptop, videoproiector, imprimante, dar și alte materiale suplimentare, care ajută în procesul de învățare. Școala  dispune de mobilier nou și este monitorizată video.

Pentru încurajarea practicării sportului de către elevi, în cadrul proiectului au fost achiziționate 53 de biciclete. Mai mult, pe acoperișul școlii sunt instalate 12 panouri fotovoltaice, care reduc astfel consumul de energie al unității de învățământ.

Una dintre cele mai apreciate săli este laboratorul de informatică, ce dispune de 25 de computere performante, mobilier, software specializat, tablă interactivă si imprimantă. Dealtfel, întreaga școală este conectată și la rețeaua de internet. Elevii au acum oportunitatea să experimenteze și să își dezvolte competențe digitale esențiale pentru era modernă într-un mediu propice și inovator.

Școala de la Dealu Morii a fost recompartimentată pentru a răspunde nevoilor educaționale, dar și pentru confortul elevilor și al cadrelor didactice.

Biblioteca școlii este dotată și amenajată cu spații de lectură confortabile, cu echipamente IT, pentru a încuraja cunoașterea și explorarea. Camera unde este depozitat laptele și cornul a fost dotată cu două vitrine frogorifice pentru menținerea alimentelor proaspete.

Inaugurarea școlii, momentul mult așteptat în comunitate

Inaugurarea școlii, unde învață 170 de elevi, a fost momentul mult așteptat pentru comunitate. Din octombrie 2022, când au început lucrările de execuție, până în prezent, elevii au fost nevoiți să învețe în alte spații și să facă naveta.

În căminul cultural, sute de oameni din comună, elevi, părinți, cadre didactice, preoți dar și oficialități au apreciat intrarea școlii din comună într-o nouă eră, cea a digitalizării. Au fost prezenți și președintele Valentin Ivancea, prefectul Lucian Bogdănel, deputatul Ionel Floroiu dar și consilierii județeni Vasile Isvoran și Vasile Budacă.

”A fost un efort pentru noi toți, să ducem la bun sfârșit această investiție, care oferă cele mai bune condiții de învățat pentru elevi. Pentru dumneavoastră și pentru elevi a fost greu mai bine de un an, timp în care copiii au făcut naveta, situație care a creat uneori probleme”, a precizat primarul Gabriel Savin.

Diectorul școlii le-a spus elevilor să păstreze în bune condiții școala, care are mai bine de 50 de ani de existență.

„Extrem de interesantă și vizionară este ideea de a achiziționa 53 de biciclete, pe categorii de vârstă, pentru derularea activităților recreative, sportive și de tip „Școala altfel”. Admir această preocupare de a le insufla copiilor plăcerea și obiceiul de a include în rutina zilnică sportul, un element atât de important pentru sănătate”, a spus Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.

Preoții au făcut referire și la faptul că în actuala comună Dealu Morii s-a născut și a deprins primele învățături singurul sfânt născut în județul Bacău, Sfântul Antipa de la Calapodești.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite