Cîmpeanu: Admiterea la liceu ar putea fi introdusă din 2022. Elevii care sunt declaraţi admişi la un liceu ar putea să nu mai susţină Evaluarea Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Examenul de admitere la liceele cu cerere mare care să fie organizat înainte de Evaluarea naţională la clasa a opta ar putea fi introdus chiar din toamna anului 2022, a declarat vineri ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Astfel, elevii care susţin examen de admitere la un liceu şi sunt admişi nu vor mai susţine examenul de Evaluare naţională, dacă modificările legislative vor fi adoptate.

„Nu există nicio obligativitate, este doar o modalitate de flexibilizare, şi nu este pentru niciun elev obligativitatea să se prezinte la admitere, având la dispoziţie posibilitatea de a se prezenta ca şi până acum doar la Evaluarea naţională”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a precizat că examenele de admitere la liceu vor fi organizate în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, iar un elev nu va putea da admitere la două licee, potrivit Digi 24.

„Este doar o posibilitate pentru liceu să organizeze, nu o obligativitate, această schimbare poate fi introdusă mai rapid decât bacalaureatul pe competenţe. Sunt licee care şi-au manifestat dorinţa de a organiza examene proprii de admitere pentru a-şi putea selecta acei candidaţi, acei elevi, conform cu strategiile de dezvoltare a respectivelor şcoli. Dacă vom reuşi să avem o formă coerentă a unui proiect de lege în toamna acestui an care să fie supus dezbaterii şi adoptat de parlament, vom putea avea introdus acest sistem încă din septembrie 2022”, a precizat Cîmpeanu. 

„Evaluarea naţională rămâne Evaluare naţională. Dacă este vorba de a nu supune elevii de clasa a VIII-a la două examene, suntem în consultări cu experţi în educaţie pentru următoarea variantă: cei care optează să susţină un examen de admitere la un anumit liceu vor fi declaraţi admişi la acel liceu. Toţi ceilalţi susţin Evaluarea naţională şi vor intra în repartiţie computerizată.

Poate vom apela la soluţia în care un liceu care are 200 de locuri la clasa IX-a, să spunem, nu le va ocupa pe toate prin concurs propriu şi va lăsa 20-25% din locuri care să poată fi ocupate după repartizarea computerizata după Evaluarea naţională” , a explicat Cîmpeanu. 

Proiectul „România Educată”, care urmează să ajungă la Guvern săptămâna viitoare, prevede şi posibilitatea liceelor de a organiza examene de admitere. Examenul ar urma să fie organizat înainte de Evaluarea naţională, iar locurile neocupate în urma examenului de admitere vor fi ocupate prin repartizarea elevilor în ordinea mediilor de la Evaluare, potrivit proiectului.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite