Uraganul Irene a scăzut în intensitate, devenind furtună tropicală. Bilanţul: peste 10 morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică dimineaţă, statele americane New York şi New Jersey au fost lovite de uraganul Irene. Ulterior, nivelul de alertă a fost retrogradat la o furtună tropicală, dar o avertizare de uragan a rămas în vigoare pentru New York City, Long Island, Connecticut şi Rhode Island.

UPDATE 19.30 Postul de supraveghere al salvamarilor de pe o plajă din Long Island a fost luat de ape, în timp ce un reporter stătea de vorbă cu forţele de poliţie. Vedeţi video mai jos.

UPDATE 17.00 Până în prezent, aproximativ trei milioane de locuinţe aflate în calea uraganului au rămas fără electricitate. Deşi intensitatea vântului a mai scăzut, pagubele cauzate de Irene până în prezent sunt destul de semnificative: experţii preconizează pierderi de ordinul miliardelor de dolari.

Din 1985, Irene este cea mai puternică furtună care a lovit New York.

UPDATE 16.20 Uraganul Irene a scăzut în intensitate, transformându-se în furtună tropicală. Cu toate acestea, există, încă, pericolul producerii de inundaţii, aşa că locuitorii din zonele de coastă din zona New York-New Jersey sunt sfătuiţi să nu-şi părăsească locuinţele.

UPDATE 13.25  Uraganul Irene a revenit pentru a doua oară în New Jersey, în apropiere de New York, a anunţat Centrul Naţional pentru uragane (NHC). La ora 10.00 GMT (13.00 ora României), Irene era însoţit de rafale de vânt de 130 de kilometri pe oră. Uraganul a ajuns pe uscat sâmbătă în zori, în North Carolina, apoi s-a îndreptat spre ocean, de-a lungul coastelor Virginiei, Maryland şi New Jersey, după care s-a întors în apropiere de Atlantic City, în New Jersey.

UPDATE 10.46 Uraganul Irene a provocat avarii la centrala nucleară de la Calvert Cliffs, în statul Maryland, unde, din cauza unui transformator afectat de furtună, a fost scos din funcţiune un reactor, dar autorităţile dau asigurări că situaţia nu pune niciun risc în materie de siguranţă nucleară, potrivit CNN. Mark Sullivan, purtătorul de cuvânt al Constellation Energy Nuclear Group, a declarat că "instalaţia este sigură; nu există niciun impact asupra angajaţilor sau vecinilor; nu există nicio ameninţare".

Click pe imagini pentru galerie foto cu URAGANUL IRENE

image
image
image

Uraganul Irene rămâne de categoria 1 pe scada Saffir-Simpson. Sâmbătă seara, acesta a provocat deja pene de electricitate de care au fost afectate peste un milion de locuinţe şi moartea a zece persoane.

UPDATE 09.20 Uraganul Irene a ajuns în New York.

image

Primarul Michael Bloomberg le-a cerut locuitorilor să rămână în propriile locuinţe, adăugând că este "prea târziu pentru a mai pleca" pentru cei care nu au respectat recomandările de evacuare în zonele inundabile. Michael Bloomberg nu a făcut economie de cuvinte: "Este o problemă de viaţă şi de moarte, nu aşteptaţi", a insistat el.

Transporturile în comun sunt oprite, aeroporturile sunt închise, mii de persoane sunt evacuate, aşa că New York pare un oraş mort. Numeroase magazine şi-au protejat vitrinele cu panouri de lemn, iar newyorkezii s-au închis în propriile case. Aproximativ 370.000 de persoane au primit ordin de evacuare din partea primarului Michael Bloomberg să evacueze zonele inundabile din oraş, o situaţie inedită în New York. Unii dintre ei au părăsit oraşul, alţii s-au refugiat la rude, în hotelurile luate cu asalt sau în cele 100 de centre de primire deschise de primărie.

UPDATE 07.30 Cel puţin 10 oameni au fost omorâţi până acum de uraganul Irene. Trei dintre ei au murit în Virginia, inclusiv un băiat de 11 ani. Peste 800.000 de oameni afectaţi în Virginia

Ce a fost sâmbătă spre duminică noapte:

UPDATE 5:45 Serviciul Naţional de Vreme din SUA a emis avertismente de tornadă pentru sudul zonei Delaware, estul statului New Jersey, sud-estul New York-ului, Long Island, sud-estul statului Connecticut şi Philadelphia.

UPDATE 5:00 Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, s-a adresat oamenilor prin intermediul reţelelor de socializare şi a mass media: "Uraganul Irene se apropie rapid. Condiţiile meteo se vor înrăutăţi în scurt timp. Timpul pentru evacuări s-a scurs. Rămâneţi în case!"

UPDATE 4:45 O tornadă a lovit oraşul Lewes din Delaware, avariind cel puţin 17 case. Momentan nu au fost raportate persoane rănite.

UPDATE 3:30 Primarul din New Jersey, Corey Booker, merge din uşă în uşă pentru a îndemna cetăţenii să îşi părăsească locuinţele.

"Încurajăm rezidenţii să plece. A avut un impact destul de puternic apariţia mea la uşele lor. Cred că au înţeles ideea şi sper că se vor purta ca atare", a declarat primarul.

UPDATE 2:00 Alte trei persoane au decedat din cauza uraganului Irene; numărul victimelor a ajuns la nouă. Două persoane au murit în urma unui accident de maşină, în Carolina de Nord iar o a treia persoană a decedat după ce un copac a căzut peste casa sa din Virginia.

UPDATE 1:35 Primarul Philadelphiei, Michael Nutter, a declarat stare de urgenţă în oraş, pentru ziua de sâmbătă, după ce uraganul Irene a lovit Coasta de Est. Este prima dată, din 1986, când în Philadelphia este decretată stare de urgenţă.

UPDATE 1:30 A avut loc un cutremur de 2,9 grade pe scara Richter în apropiere de Altamont, în statul New York.

UPDATE 00:45 Încă două persoane au decedat în urma uraganului Irene. Un bărbat de 55 de ani a fost înghiţit de valuri, în Florida, iar altul, din Virginia, a murit după ce un copac a căzut pe maşina sa.

CE S-A ÎNTÎMPLAT SÂMBĂTĂ:

UPDATE 22:15 Uraganul Irene a mai făcut încă două victime, numărul lor ajungând astfel la patru.

Un băieţel de 11 ani a murit după ce un copac a căzut peste casa în care locuia, iar un bărbat din Carolina de Nord a fost strivit tot de un copac. Un alt bărbat a făcut atac de cord iar cea de-a patra victimă a decedat după ce maşina sa a derapat, ajungând într-un arbore.

Vezi HARTA INTERACTIVĂ a traiectoriei uraganului Irene, din SUA

Primarul oraşului american New York a avertizat cu severitate locuitorii să urmeze ordinul de evacuare fără precedent, emis din cauza apropierii uraganului Irene.

Peste 370.000 din cei opt milioane de locuitori din New York au primit ordin să-şi părăsească locuinţele situate pe malul mării sau în zonele joase.

Uraganul de categoria 1 este aşteptat să lovească New York sâmbătă noapte sau duminică dimineaţă, rafalele de vânt putând ajunge la viteza de 112 km/h, a declarat primarul Michael Bloomberg, citat de Reuters.

Potrivit serviciilor de urgenţă, uraganul Irene a provocat deja moartea a doi bărbaţi în Carolina de Nord, primul stat american lovit de uragan.

Cel mai mare pericol pentru New York-ezi este creşterea bruscă a apei, iar locuitorii trebuie să fie pregătiţi să se confrunte cu inundaţii şi cu lipsa electricităţii.

"Nu este o glumă, vieţile voastre ar putea fi în pericol. Nu fă sfătuiesc să gândiţi că sunteţi mai puternici decât furtuna. Cine are impresia asta nu are habar despre ce vorbeşte", a avertizat primarul. 

Transporturile publice vor fi întrerupte la amiază în întregul oraş, iar podurile ar putea fi închise dacă vântul depăşeşte viteza de 95 km/h.

Click pe imagine pentru GALERIE FOTOÎn ciuda avertismentelor insistente, locuitorii şi-au păstrat calmul - maşinile sunt în continuare parcate în faţa caselor, iar semne de exod nu există.

image
image
image

"Dacă nu plecaţi e periculos, este o nebunie să rămâneţi în case şi este împotriva legii. Este o furtună ce pune în pericol viaţa multor oameni", a mai spus primarul Bloomberg.

Uraganul Irene a ajuns sâmbătă în apropiere de Cap Lookout, în North Carolina, şi, deşi a fost retragradat la categoria 1, este încă puternic, a anunţat Centrul Naţional pentru uragane. Preşedintele Barack Obama le-a cerut americanilor să "trateze cu seriozitate" această furtună ale cărei proporţii ar putea fi "istorice".

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite