UPDATE Trump a decis să retragă SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, scrie site-ul Axios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Casei Albe, Donald Trump, a decis să retragă SUA din Acordul de la Paris privind combatarea schimbărilor climatice, potrivit site-ului de ştiri Axios, care citează două surse neidentificate care sunt la curent cu această decizie, relatează Reuters.

UPDATE 17.53 Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter, că va anunţa în zilele următoare decizia sa legată de Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

„Voi anunţa în zilele următoare decizia mea privind Acordul de la Paris. SĂ FACEM AMERICA MĂREAŢĂ DIN NOU!“, a scris Trump, după ce site-ul de ştiri Axios a relatat că liderul Casei Albe a decis retragerea SUA din acest acord. 

- Ştirea iniţială -

Şi Fox News a citat o sursă neidentificată care a confirmat retragerea Statelor Unite din acest acord. 

Potrivit Axios, la modalitatea concretă de retragere lucrează o echipă din care face parte şi şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului (EPA), Scott Pruitt.

Membrii acestei echipe vor decide dacă SUA vor iniţia o retragere completă şi oficială din Acord, un proces care ar putea dura trei ani, sau vor ieşi din tratatul ONU referitor la schimbările climatice, pe care se bazează acordul, un demers mai rapid, dar mai categoric.

Informaţia privind retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris vine în contextul în care, la recentul Summit G7 din Italia, Donald Trump a refuzat să-şi afirme susţinerea faţă de Acordul de la Paris, declarând că are nevoie de timp suplimentar pentru a lua o decizie. 

Trump, care a afirmat în timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale că încălzirea globală este o farsă, a transmis ulterior pe Twitter că îşi va anunţa decizia în cursul acestei săptămâni.

Acordul de la Paris, semnat în 2015, are ca scop limitarea încălzirii globale prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi de alte gaze rezultate din arderea combustibililor fosili. În baza pactului, SUA urmau să reducă emisiile cu 26% - 28% până în 2025, faţă de nivelul din 2005, notează News.ro.

Decizia de retragere luată de Trump ar fi fost influenţată de o scrisoare din partea a 22 de senatori republicani, printre care şi liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite