UPDATE Barack Obama a câştigat alegerile prezidenţiale. „Totul s-a întâmplat cu ajutorul vostru. Mulţumesc!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un raliu electoral de câteva sute de zile, după mii de kilometri parcurși în aer zburând dintr-un oraș într-altul și după miliarde de dolari cheltuiți în campanie, aproximativ 200 de milioane de americani și-au spus cuvântul la alegerile prezidențiale de marți. Rezultele preliminare îl indică pe democratul Barack Obama câștigătorul scrutinului.

Susţinătorii lui Barack Obama au ieşit în cursul nopţii de marţi spre miercuri în faţa Casei Albe, pentru a sărbători victoria preşedintelui la alegeri, după o zi lungă de suspans şi aşteptare, relatează AFP. Susţinătorii lui Barack Obama sărbătoresc în faţa Casei Albe

Președintele Traian Băsescu i-a transmis miercuri un mesaj de felicitare liderului de la Casa Albă, în care afirmă că realegerea lui Barack Obama survine "într-un moment foarte prielnic" pentru parteneriatul strategic româno-american. Citeşte aici mesajul!

UPDATE 13.48  Imediat după anunţarea rezultatelor, Obama a primit un apel telefonic din partea contracandidatului său republican Mitt Romney, despre care ar fi afirmat că este un gest "foarte elegant". După ce a terminat convorbirea, el a dat imediat un telefon. Cine a fost prima persoană pe care a sunat-o Barack Obama după victoria în alegerile prezidenţiale

UPDATE 9.52 
Paul Ryan, coechipierul lui Mitt Romney în cursa prezidenţială, nu a reuşit să devină vicepreşedinte al Statelor Unite, dar şi-a păstrat locul în Camera Reprezentanţilor, ceea ce ar putea fi o trambulină pentru eventualele sale viitoare ambiţii pentru Casa Albă. Puţin cunoscut înainte de desemnarea sa de către candidatul republican la prezidenţiale, Paul Ryan, în vârstă de 42 de ani, a întrunit 56 la sută din voturi în districtul său din Wisconsin (nord), un stat în care preşedintele Barack Obama a ieşit învingător la scrutinul prezidenţial.

Dmitri Medvedev despre rezultatele alegerilor din SUA: „Mă bucur că președintele Americii nu va fi o persoană care consideră Rusia inamicul numărul unu"



UPDATE 9.05
Mii de persoane au sărbătorit marţi seara realegerea lui Barack Obama în Time Square, New York, fluturând steaguri şi scandând „încă patru ani", atunci când posturile de televiziune au anunţat că el a câştigat în faţa republicanului Mitt Romney, relatează AFP. „Obama, Obama", a strigat mulţimea, în timp ce maşinile au claxonat de bucurie.


image
image

CNN şi Fox News au transmis seara electorală în direct pe ecrane gigantice, în timp ce mii de persoane, în pofida temperaturilor apropiate de zero grade, s-au adunat în celebra piaţă pentru a trăi împreună momentul.

UE îl felicită pe Barack Obama şi vrea să înfrunte, împreună cu el, "provocările globale"

Barack Obama a declarat în discursul său de mulțumire că pentru Statele Unite „partea cea mai bună abia acum urmează". Șeful de la Casa Albă a declarat că, în timpul unei campanii electorale dure, a reușit să vorbească cu poporul și astfel să devină un președinte mai bun. DISCURSUL UNUI ÎNVINGĂTOR Obama: „Partea cea mai bună abia acum urmează"

Candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney, și-a recunoscut înfrângerea în cursa electorală în fața susținătorilor săi din Boston, susținând că „a dat tot ce a avut mai bun în această campanie". Romney a ținut să-l felicite pe contracandidatul său, însă a ținut să precizeze că SUA se află într-un moment critic. Romney, după înfrângere: Trebuie să ne rugăm pentru Obama. Țara e într-un moment critic

Democraţii menţin controlul Senatului, republicanii pe cel al Camerei Reprezentanţilor

ANALIZĂ 
Victoria democratului Barack Obama la alegerile din SUA, care îi prelungeşte mandatul prezidenţial cu patru ani, nu va aduce schimbări majore la Washington, susţin analiştii Reuters şi CNN, care dau vina pe tensiunile existente la nivel politic, între democraţi şi republicani, care vor genera „blocaje" în societatea americană. Reuşita victoriei de astăzi, semne ale eşecului de mâine? De ce Obama are şanse infime să schimbe ceva în SUA

UPDATE 7.53
"Calculatorul electoral" al CNN continuă să contorizeze voturile numărate. La patru ore de la închiderea urnelor, victoria este atribuită lui Barack Obama, dar cu un număr mai mare de voturi decât a fost anunţat iniţial.

Herman Van Rompuy se declară „foarte bucuros" de realegerea lui Barack Obama

CLICK PE IMAGINE PENTRU A VEDEA LIVE EVOLUTIA VOTURILOR SI REZULTATELE ALEGERILOR PREZIDENŢIALE DIN SUA


Alegerile prezidențiale din SUA, în imagini

image

Democratul a reuşit să strângă 303 voturi electorale, depăşind astfel cu 33 de voturi pragul de 270 necesar pentru recăştigarea fotoliului de la Casa Albă. Mitt Romney s-a ales cu 203 voturi.

Madonna s-a rugat în genunchi pentru realegerea lui Barack Obama în funcția de președinte SUA

UPDATE 7.45 Republicanul Mitt Romney și adjunctul său, Paul Ryan, au ajuns la Centrul de Convenții din Boston.

UPDATE 6.28  Preşedintele american Barack Obama a postat pe Twitter un mesaj în care afirmă: „Totul s-a întâmplat cu ajutorul vostru. Mulţumesc", marţi, imediat după ce presa americană a anunţat că a obţinut al doilea mandat.

„Suntem cu toţii împreună. Astfel am făcut campanie şi astfel suntem. Mulţumesc - bo", a continuat preşedintele, într-un nou mesaj postat pe Twitter, pe care l-a semnat cu iniţialele numelui său. Într-un al treilea mesaj, candidatul democrat scrie "Încă patru ani" şi adaugă o fotografie în care apare îmbrăţişând-o pe Michelle Obama, în timp ce posturile americane de televiziune anunţă victoria sa.

ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN SUA, MINUT CU MINUT

SUA continuă cu Obama, preşedintele ce se află într-o permanentă căutare a normalităţii

Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale din SUA arată că președintele democrat Barack Obama a ieșit câștigător în urma sufragiului universal indirect, prin care cei aproximativ 200 de milioane de americani și-au ales reprezentanții în Colegiile Electorale. Acestea întrunesc 538 de voturi, din care un candidat trebuie să obțină o majoritate absolută de 270 pentru a deveni președinte al Statelor Unite ale Americii.

Mitt Romney, mormonul învins de afro-americanul democrat, în cursa la şefia Casei Albă

Rezultatele inițiale îi acordă victoria democratului Barack Obama, care a strâns 275 voturi, în timp ce înfrântul, republicanul Mitt Romney, s-a ales cu 201 voturi.


Streaming Live by Ustream

Sondajele efectuate în SUA s-au dovedit a fi corecte. Aproape toate cercetările electorale arătau că Obama își va păstra scaunul de la Casa Albă, deși diferențele procentuale dintre cei doi candidați erau mici. Din rezultatele a 12 sondaje naționale publicate luni, doar două îl prezentau pe Romney ca fiind noul președinte, în timp ce restul de zece acorda victoria lui Obama. Media diferențelor era doar de 1,6%, în favoarea președintelui democrat al SUA.

Procentul de 1,6 a fost, însă, hotărâtor, Barack Obama.

Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidenţiale, la două ore de la închiderea urnelor:




Vezi statele în care a câştigat alegerile Obama şi cele în care a obţinut mai multe voturi Romney

image
SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite