Un grup de senatori democrați a cerut condiționarea ajutorului SUA pentru Israel de măsuri pentru protecția civililor din Fâșia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de senatori democrați a cerut, săptămâna trecută, echipei de securitate națională a președintelui SUA, Joe Biden, ca ajutorul planificat pentru Israel trebuie să fie însoțit de asigurări privind măsuri concrete pentru protecția civililor din Gaza, relateză Times of Israel.

Joe Biden Israel profimedia 0814675257 jpg

„Adevărul este că, dacă a le cere frumos ar avea rezultate, nu am fi în poziția în care ne aflăm astăzi", a spus Sanders într-un discurs în plen. A venit timpul ca Statele Unite să își folosească "pârghiile substanțiale" pe care le au pe lângă aliatul lor, a spus senatorul de Vermont.

"Și știm cu toții care este această pârghie", a spus el, adăugând că "abordarea de tip cecuri în alb trebuie să ia sfârșit".

În condițiile în care solicitarea lui Biden ca Congresul să aprobe un pachet de ajutor de aproape 106 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și alte nevoi de securitate națională atârnă în balanță, linia mai dură a senatorilor privind Israelul a atras atenția Casei Albe, dar și a Israelului, notează Times of Israel.

Sanders și senatorii democrați implicați în demers susțin cu fermitate că armata israeliană ar trebui să ia măsuri substanțiale pentru a reduce numărul de morți în rândul civililor din Gaza, ca parte a ajutorului suplimentar de 14,3 miliarde de dolari din partea SUA.

Avertismentul din partea democraților prieteni reprezintă o complicație pentru Casa Albă, care se confruntă cu ceea ce era deja o sarcină dificilă de a trece pachetul suplimentar de ajutor prin Congres. Unii republicani se opun acelei părți care prevede finanțarea pentru războiul Ucrainei împotriva Rusiei, în timp ce finanțarea pentru Israel nu ar fi trebuit să fie o problemă.

"Există o mare diferență între a cere și a obține un angajament" din partea guvernului lui Netanyahu cu privire la un plan de reducere a victimelor civile și de îmbunătățire a condițiilor de viață în Gaza, a declarat senatorul democrat de Maryland Chris Van Hollen pentru The Associated Press.

"Așadar, obiectivul nostru este să obținem rezultate", a spus Van Hollen. "Și nu doar să stabilim așteptări".

Ca urmare a avertismentului senatorilor, administrația Biden și-a sporit propriile cerințe față de Israel încă de la sfârșitul săptămânii trecute, insistând în mod public pentru prima dată ca liderii israelieni nu doar să asculte cererile SUA de a ușura suferința civililor din Gaza, ci să fie de acord cu acestea.

În weekend, în timp ce sfârșitul armistițiului a adus revenirea atacurilor aeriene israeliene și a atacurilor cu rachete ale Hamas, armata israeliană a declarat că a început să pună în aplicare o măsură solicitată de administrația Biden: o hartă online a cartierelor din Gaza pentru a informa în prealabil civilii care sunt străzile, cartierele și comunitățile  pe care trebuie să le evacueze înainte de un atac israelian.

Ordinele de evacuare au fost urmate de bombardamente intense, iar palestinienii din Fâșia Gaza au declarat că nu mai au unde să meargă în teritoriul izolat. O mare parte din cei 2,3 milioane de locuitori sunt înghesuiți în sudul teritoriului, după ce Israelul a ordonat civililor să părăsească nordul în primele zile ale războiului, care a început după ce Hamas a lansat un atac șoc asupra Israelului, soldat cu aproximativ 1.200 de morți, majoritatea civili.

Condiționarea ajutorului american de măsurile de protecție a civililor

În timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că vor urma și alte măsuri în afară de harta online, nu era clar dacă vreuna dintre ele va reduce numărul de morți în rândul civililor sau va satisface cererile administrației sau ale congresmenilor.

Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și alți oficiali de la Casa Albă s-au întâlnit cu democrații din Senat în legătură cu avertismentul. Diplomații și oficialii militari israelieni s-au grăbit, de asemenea, să împiedice o astfel de mișcare, găzduind parlamentari pentru vizionări repetate de înregistrări video cu atrocitățile comise de Hamas la 7 octombrie, pentru a argumenta în favoarea ajutorului militar american.

Biden a adoptat încă de la început ceea ce s-a numit abordarea sa "îmbrățișare de urs" față de liderul israelian - îmbrățișându-l în mod public și păstrând pentru discuții private orice apel al SUA pentru schimbarea abordării. Dar atunci când Biden a declarat reporterilor, la 24 noiembrie, că el crede că condiționarea ajutorului militar pentru Israel este un "gând demn de luat în seamă", propunerea a putut să câștige teren în rândul senatorilor democrați favorabili administrației.

Sanders și democrații nu au precizat ce formă ar putea lua aceste condiții, în timp ce discuțiile continuă. Mai mulți senatori democrați susțin că nu este necesară nicio lege suplimentară. Aceștia spun că legislația americană existentă impune deja ca țările care primesc ajutor militar american să țină cont de preocupările legate de drepturile omului.

Unii democrați din Senat își exprimă dezacordul față de utilizarea termenului de condiții și descriu acțiunea lor ca fiind mai degrabă o determinare de a influența un rezultat.

Indiferent de situație, "vom elabora un pachet de ajutor solid pentru Israel", a declarat senatorul Tim Kaine, un democrat din Virginia. "Dar trebuie să fie în concordanță cu ajutorul umanitar și, de asemenea, cu eforturile de a reduce suferința locuitorilor din Gaza care nu fac parte din Hamas."

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite