Un elicopter Black Hawk a efectuat primele sale teste de zbor autonom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Black Hawk a efectuat până acum trei zboruri autonome de probă FOTO DARPA / Sikorsky
Black Hawk a efectuat până acum trei zboruri autonome de probă FOTO DARPA / Sikorsky

Un elicopter de atac Black Hawk a efectuat primele sale teste de zbor autonom pe 5 şi 6 februarie la Fort Campbell, Kentucky, ca parte a programului „Alias” al Agenţiei pentru Proiecte Avansate de Apărare (DARPA), relatează Popular Science.

Elicopterul Black Hawk a fost pilotat perioade scurte de timp de sistemul de zbor automat produs de Sikorsky, compania care fabrică aceste elicoptere. Aceste aparate de zbor sunt dotate cu manete de control pentru doi piloţi, un pilot sau niciunul.

Primul test de zbor a avut loc pe 5 februarie.

„Piloţii au tras maneta spre zero, şi aşa am efectuat primul zbor fără pilot uman pe scaun”, a spus Stuart Young, managerul programului Alias, precizând că primul test a fost un zbor scurt cu doar câteva manevre, urmat de un altul mai lung de aproximativ 30 de minute.

Acesta a enumerat trei obiective principale ale dezvoltării acestei tehnologii autonome: siguranţă, asistenţă la pilotaj, reducerea cheltuielilor cu instruirea piloţilor sau chiar de mentenanţă.

Aparatul a efectuat al doilea zbor în timp ce a simulat date de pe senzori în care ar fi trebuit să evite clădiri urbane înalte, a precizat Igor Cerepinski, directorul Sikorsky Innovations.

Aparatele UH-60 au zburat la o altitudine de circa 1219 de metri, cu o viteză între 185 şi 200 de kilometri pe oră.

Programul „Alias” al DARPA a debutat în urmă cu şase ani şi vine de la „Aircrew Labor In-Cockpit Automation System”. Compania Sikorsky lucrează la tehnologia autonomă pentru elicoptere de câţiva ani, primele teste fiind realizate pe elicopterul civil SARA cu sisteme de control tradiţionale, de tip joystick şi un panou de control digital de tip tabletă.

„Colaborăm activ cu Armata pentru a face tranziţia capacităţilor spre servicii”, a spus Young, adăugând că Forţele Aeriene sunt interesate de acest tip de software şi pentru avioanele sale de luptă F-16.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite