Travis şi Gregory McMichael, condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru o crimă rasistă petrecută în 2020

0
0
Numeroase manifestaţii anti-rasiste au avut loc după uciderea lui Ahmaud Arbery FOTO EPA-EFE
Numeroase manifestaţii anti-rasiste au avut loc după uciderea lui Ahmaud Arbery FOTO EPA-EFE

Justiţia federală americană i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe doi bărbaţi albi, tată şi fiu, pe care i-a găsit vinovaţi de faptul că l-au urmărit şi ucis în 2020 pe un tânăr de culoare care făcea jogging, Ahmaud Arbery, relatează AFP.

Travis McMichael, în vârstă de 36 de ani, şi tatăl său Gregory McMichael, în vârstă de 66 de ani, au fost condamnaţi deja la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea eliberării anticipate, de către justiţia statului Georgia, unde au comis crima.

Judecătoarea acestui al doilea proces i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe cei doi bărbaţi albi, cu privire la ”crimă rasistă” şi le-a respins cererea de a fi transferaţi într-o închisoare federală în care să-şi ispăşească restul pedepsei.

Ahmaud Arbery, în vârstă de 25 de ani atunci, făcea jogging, la 23 februarie 2020, la Brunswick, o localitate din zona de coastă, în statul Georgia.

El a fost urmărit de către cei doi bărbaţi albi şi de un vecin, înarmaţi, la bordul unei camionete.

După câteva minute de urmărire, Travis McMichael l-a ucis prin împuşcare pe tânărul afro-american.

Victima, simbol al mişcării Black Lives Matter (BLM)

Ahmaud Arbery a devenit mai târziu un simbol al mişcării Black Lives Matter (BLM), în cadrul unor manifestaţii antirasiste, în 2020.

Al treilea acuzat, William Bryan, care a participat la urmărirea lui Ahmaud Arbery, pe care a filmat-o, a fost condamnat în primul proces la închisoare pe viaţă cu posibilitatea eliberării anticipate după 30 de ani de detenţie. Pedeapsa lui William Bryan în procesul federal nu a fost pronunţată încă.

Acest al doilea proces, spre deosebire de primul, a plasat dimensiunea rasistă a crimei în centrul dezbaterilor.

Acuzarea a prezentat o listă de insulte rasiste extrem de violente proferate de către cei bărbaţi albi în trecut, pentru a prezenta starea de spirit a acestora în urmărirea lui Ahmaud Arbery.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski aminteşte de dezastrul de la Cernobîl şi cere noi sancţiuni împotriva Rusiei

Analist politic de la Belgrad: Rusia caută un nou război pentru a ieşi din impasul din Ucraina, iar Kosovo îi poate servi drept prilej

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri