Sute de români de etnie romă trec graniţa dintre Mexic şi SUA pe plute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Amy Harris / Shutterstock Editorial
FOTO: Amy Harris / Shutterstock Editorial

Printre sutele de migranţi din America Centrală care traversează zilnic fluviul Rio Grande care desparte Mexicul de Statele Unite se află zeci de cetăţeni români de etnie romă, arată o investigaţie a agenţiei Reuters.

Romii ies în evidenţă fiind în general mai înalţi, femeile purtând rochii înflorate în timp ce bărbaţii adidaşi şi treninguri, susţine agenţia de presă.

Reuters scrie că agenţii vamali i-au prins în apropierea fluviului şi au încercat să vorbească în spaniolă cu ei. După un moment de pauză romii au explicat într-o engleză stricată că sunt români.

Zeci de cetăţeni români de etnie romă au traversat recent graniţa Mexic-SUA din sudul statului Texas în ultimele săptămâni pentru a cere azil, jurnaliştii de la Reuters observând grupuri numeroase formate din aceşti migranţi traversând fluviul Rio Grande pe plute de mai multe ori în luna mai.

Un fotograf al agenţiei de presă a relatat că a văzut aproape 200 de romi români traversând graniţa în diferite puncte de-a lungul graniţei dintre Mexas şi Texas, mulţi dintre aceştia făcând parte din familii extinse de 10-15 persoane. Migranţii intervievaţi de Reuters au afirmat că au fugit de rasismul din România pentru a cere azil în Statele Unite.

Agenţii vamali americani au prins până acum 2.217 de români la graniţa de sud a SUA în 2021, de aproape 10 ori mai mulţi decât cei 266 din 2020, potrivit datelor Biroului de Vamă şi Protecţie a Frontierelor din SUA.

Agenţia Reuters notează că numeroşi imigranţi români zboară de la Paris la Mexico City ca turişti deoarece nu au nevoie de o viză pentru a intra în Mexic. Traficanţii de persoane îi duc apoi cu autobuzul la graniţa SUA unde traversează fluviul Rio Grande cu plute improvizate sau alte ambarcaţiuni.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite