SUA: Șeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului american a blocat ajutorul militar pentru Egipt

0
Publicat:

Senatorul democrat Ben Cardin, noul șef al Comisiei pentru Afaceri Externe, a blocat marți ajutorul militar de aproximativ 235 de milioane de dolari pentru Egipt, după ce predecesorul său a fost inculpat într-un caz de corupție legat de Cairo, notează AFP, potrivit Agerpres.

Senatul SUA. Foto: Shutterstock
Senatul SUA. Foto: Shutterstock

Ben Cardin, care l-a înlocuit pe Bob Menendez vizat de justiţie, l-a informat pe şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, că blocarea fondurilor pentru Egipt "va fi menţinută până când se vor face progrese specifice în ceea ce priveşte drepturile omului", a spus acesta într-un comunicat.

Senatorul democrat a cerut în mod special eliberarea unora dintre cei aproximativ 60.000 de deţinuţi politici din ţara aflată sub conducerea preşedintelui Abdel Fattah al-Sisi.

Departamentul de Stat a aprobat în septembrie un ajutor militar de 1,215 miliarde de dolari pentru Egipt, în pofida preocupărilor recurente cu privire la respectarea drepturilor omului.

Cele 235 de milioane de dolari blocate de Ben Cardin sunt legate de respectarea drepturilor omului, dar administraţia democrată a preşedintelui Joe Biden este în favoarea trimiterii acestui ajutor din motive ce țin de interese de securitate naţională.

La sfârşitul lunii trecute, predecesorul lui Ben Cardin, Bob Menendez, a fost inculpat într-un caz de corupţie la New York. Menendez este acuzat printre altele că a acceptat mită în schimbul folosirii influenţei sale pentru a promova interesele Egiptului la Washington.

Menendez neagă setul de acuzaţii, dar a fost înlăturat de la şefia Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului american.

Egiptul este unul dintre cei mai importanți beneficiari ai ajutorului militar american de la decizia sa istorică de a deveni primul stat arab care şi-a normalizat relaţiile cu Israelul în 1980.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite