Statele Unite au aprobat vânzarea a 50 de tancuri Abrams Bahreinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de Stat american a comunicat că a aprobat vânzarea de tancuri de luptă în valoare de 2,2 miliarde de dolari către Bahrein, regat aliat al Statelor Unite şi locul unde își are sediul Flota a 5-a a US Navy, notează AFP, scrie AGERPRES.

Departamentul de Stat FOTO: USembassy.gov
Departamentul de Stat FOTO: USembassy.gov

Conform unui comunicat al diplomaţiei americane, această vânzare se referă la 50 de tancuri Abrams M1A2, printre cele mai grele din lume şi proiectate pentru războiul la sol.

Bahrein este un regat condus de o dinastie sunnită, care este un aliat apropiat al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, dar a fost vizat de un embargo american asupra armelor în urma reprimării manifestaţiilor de protest iniţiate de partide şiite, pe fondul Primăverii arabe din 2011.

Congresul american poate împiedica această tranzacţie prin vot în termen de treizeci de zile, deşi în general nu este cazul.

Prin această vânzare de tancuri america „va spori capacităţile Bahreinului de a răspunde la ameninţările actuale şi viitoare, oferindu-i un factor de descurajare credibil şi permiţându-i să participe la operaţiuni regionale împreună cu Statele Unite şi alte naţiuni partenere”, a subliniat diplomaţia americană în comunicatul său.

Statele Unite şi Bahrein au semnat un acord privind consolidarea legăturilor în domeniile securităţii şi economice dintre ele şi prevăzând în special un schimb la nivelul serviciilor de informaţii, precum şi schimburi ştiinţifice.

Bahrein, ale cărui relaţii cu Iranul sunt tensionate, este, de asemenea, singurul stat arab care participă la coaliţia condusă de Statele Unite şi Marea Britanie împotriva atacurilor efectuate de câteva luni de rebelii houthi din Yemen vizând traficul maritim internaţional din largul coastelor acestei ţări.

Aceştia spun că acţionează în solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, asediată şi bombardată de Israel după atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite