SpaceX va lansa drona spațială ultrasecretă X-37B a Armatei americane în cel mai lung zbor din istoria sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drona spațială ultrasecretă X-37B a Forțelor Spațiale Americane va fi lansată de la bordul unei rachete SpaceX în acest weekend.

FOTO: US Space Force
FOTO: US Space Force

Nava fără pilot este programată să fie lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida duminică, 10 decembrie, începând cu ora 20:14 ET (03:14, ora României), potrivit Space.com, citat de Business Insider.

X-37B sunt drone spațiale reutilizabile care pot zbura timp de sute de zile la rând, transportând la bord experimente civile și militare. Ele se lansează vertical pe vârful unor rachete, dar planează înapoi pe Pământ pentru a ateriza pe o pistă.

Misiunile lor de lungă durată sunt învăluite în secret, ceea ce a dus la speculații că ar putea fi folosite pentru spionaj de către armata americană.

Declarațiile publicate de Forțele Spațiale Americane sugerează că acest zbor ar putea fi mai lung și ar putea atinge înălțimi mai mari decât misiunea sa anterioară, când a rămas pe orbită timp de 908 zile.

Gestionat inițial de NASA, proiectul a devenit secretizat atunci când a fost preluat de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) în 2004.

Din 2020, misiunile au fost gestionate de US Space Force - ramura militară guvernamentală de apărare spațială oficializată de fostul președinte Donald Trump.

O declarație a Forței Spațiale Americane a precizat că X-37B va „opera în noi regimuri orbitale” în timpul acestei misiuni.

X-37B va ajunge pentru prima dată în spațiu la bordul navei Falcon Heavy a companiei SpaceX. Falcon Heavy este a doua cea mai puternică rachetă operațională din lume. Aceasta oferă o portanță de trei ori mai mare decât Falcon 9 și Atlas 5, navele care au lansat anterior misiunile X-37B, a relatat New Scientist.

În ansamblu, acest lucru sugerează că X-37B ar putea încerca să ajungă mai sus și să zboare mai mult ca niciodată în timpul celui de-al șaptelea zbor, a relatat New Scientist.

„Suntem entuziasmați să extindem limitele capacităților reutilizabile ale X-37B, folosind modulul de serviciu dovedit în zbor și racheta Falcon Heavy pentru a zbura mai multe experimente de ultimă oră pentru Departamentul Forțelor Aeriene și partenerii săi”, a declarat locotenent-colonelul Joseph Fritschen, directorul programului X-37B, într-un comunicat.

Dacă totul decurge conform planului, această misiune se va adăuga la timpul de zbor impresionant al avioanelor spațiale. De la prima lansare, în aprilie 2010, X37B au acumulat peste 3.770 de zile în spațiu, potrivit declarației Forțelor Spațiale.

Se cunosc două X-37B în funcțiune, dezvoltate în parteneriat cu Boeing.

În cadrul viitorului zbor, denumit OTV-7, X-37B va transporta experimente „revoluționare” care vor „dota Statele Unite cu cunoștințele necesare pentru a îmbunătăți operațiunile spațiale actuale și viitoare”, a declarat generalul B. Chance Saltzman, șeful operațiunilor spațiale din cadrul Forțelor Spațiale.

Printre acestea se numără un experiment al NASA pentru a studia efectul expunerii pe termen lung la radiații cosmice asupra semințelor aduse în zbor.

Un alt experiment va testa „viitoarele tehnologii de conștientizare a domeniului spațial”, conform declarației. Natura exactă a acestei încărcături nu a fost dezvăluită, dar este probabil să se refere la detectarea și monitorizarea ambarcațiunilor care plutesc în jurul Pământului și care ar putea amenința sistemele spațiale naționale sau comerciale.

În timpul ultimului zbor al X-37B, care a aterizat în noiembrie 2022, avionul a transmis cu succes energie solară din spațiu.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite