Satelitul construit de elevii unui liceu din București va fi lansat în spațiu la bordul rachetei lui Elon Musk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel de-al doilea satelit românesc, construit de cinci elevi de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti a trecut de etapa de testare şi va fi lansat de la Space X, în noiembrie, la bordul unei rachete Falcon 9.

 ROM 3 în lucru - Foto Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti
ROM 3 în lucru - Foto Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti

 "Cinci elevi de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti trimit pe orbită al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission. ROM-3, a doua realizare a echipei RomSpace, se află în procedurile finale. Testele mecanice şi electrice au fost trecute cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital din Glasgow, Regatul Unit. Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor şi urmează să fie instalat pe rachetă în luna octombrie", spune un comunicat de presă. 

Satelitul ROM-3 este o versiune mai mare a predecesorului său, ROM-2 și este  un paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile 5x5x10 centimetri. Deține o tehnologie mai avansată, complexă, care include și o cameră de 5 megapixeli. Misiunea lui ROM-3 este să culeagă date din spațiu despre scoarța terestră, iar recepția acestor date se va face prin rețeaua internațională de radioamatori. 

"ROM-3 duce la bord întrebările noastre și, după ce va ajunge în spațiu, așteptăm să ne transmită răspunsurile. Cu fiecare satelit pe care-l trimitem pe orbită înțelegem mai bine tehnologia aerospațială și limitele pe care trebuie să le depășim", a afirmat Filip Bușcu, liderul echipei. 

Echipa de elevi este formată din Filip Buşcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteşu, David Ghiberdic şi Alexandru Peticaru. 

Satelitul românesc este lansat de racheta lui Elon Musk 

Rom-3 va fi lansat în luna noiembrie de o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX, la Vandenberg, California. 

ROM 3 la teste - Foto Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti
ROM 3 la teste - Foto Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti

Falcon 9 este o rachetă reutilizabilă, proiectată și fabricată de SpaceX pentru transportul fiabil și sigur al oamenilor și al încărcăturilor utile pe orbita Pământului și dincolo de aceasta. Datorită capacității de reutilizare, SpaceX poate refolosi cele mai scumpe părți ale rachetei ceea ce reduce costul accesului la spațiu, potrivit site-ului companiei. 

Satelitul construit de elevii români va orbita în jurul Pământului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28.000 km/oră, va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore, va trece peste România de două ori pe zi şi va transmite pe frecvenţa de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R.  

ROM-3 a fost realizat cu sprijinul financiar al grupului Terapia din Cluj, al agenţiei The Group şi cu susţinerea acordată Liceului Internaţional de Informatică de Primăria Sectorului 3. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite