Sătui de regimul Putin, mii de ruşi aleg periculoasa rută mexicană ca să ajungă în Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Aflaţi în căutarea unei vieţi mai bune sau forţaţi la exil, mii de ruşi sunt nevoiţi să parcurgă periculoasa rută mexicană cu speranţa că îşi vor îndeplini visul sau îşi vor găsi refugiul în Statele Unite.

Este şi cazul lui Dmitri Politov, un tânăr de 29 de ani originar din Moscova care a fugit în vara anului trecut din Rusia de teama represiunii politice. Într-un interviu acordat pentru The Moscow Times, Politov spune că a decis să ceară azil politic în Statele Unite imediat după etichetarea organizaţiilor opozantului Aleksei Navalnîi drept „extremiste” şi interzicerea lor. Întrebat de ce anume în America, tânărul moscovit apreciază că este „mai sigură” pentru el decât Europa, întrucât este mai departe de Rusia. „În Europa, există cazuri binecunoscute de oameni otrăviţi sau ucişi”, explică el, referindu-se la asasinatele orchestrate în străinătate de serviciile secrete ruse.

Înainte de pandemia de COVID-19, regulile de emigrare în Statele Unite erau simple pentru cetăţenii ruşi. Pe lângă pandemie, această situaţie este agravată de răcirea relaţiilor ruso-americane şi reducerea reciprocă a serviciilor consulare. Pentru a obţine azil politic în Statele Unite, ruşii aflaţi în situaţia lui Dmitri Politov sunt nevoiţi acum să urmeze ruta mexicană, la fel ca haitienii, cubanezii şi alte naţionalităţi din America Latină. Este o rută plină de pericole neprevăzute, intermediari fără scrupule şi cereri de azil false, notează The Moscow Times.

Mii de pagini au inundat Facebookul şi aplicaţia de mesagerie criptată Telegram cu oferte de trecere a frontierei dintre Mexic şi Statele Unite. Contactat pe Telegram, Vladimir, un „broker de imigrări”, îşi descrie afacerea pentru The Moscow Times.

„Pachetul complet costă 2.500 de dolari americani. După efectuarea plăţii pentru viza mexicană, ne întâlnim pe un aeroport din Mexic şi te conducem peste graniţă. Transportăm grupuri de 10-12 persoane. Funcţionează mereu, pentru că nu este greu de trecut graniţa. Este atât de mare”, explică Vladimir.

Ruta urmata de Dmitri Politov pentru a ajunge la Sacramento FOTO The Moscow Times

Ruta urmată de Dmitri Politov în Mexic pentru a ajunge la Sacramento FOTO The Moscow Times

Potrivit Serviciului Vamal şi Protecţiei Frontierelor Statelor Unite, 4.103 cetăţeni ruşi au fost reţinuţi la graniţa cu Mexicul între ianuarie şi octombrie 2021. Este o creştere de zece ori faţă de întregul an precedent. Incidentele pot surveni oricând. În decembrie, o patrulă de la frontieră a deschis focul înspre vehicule care intrau ilegal în Statele Unite cu migranţi ruşi la bord.

La fel ca majoritatea solicitanţilor de azil intervievaţi de The Moscow Times, Dimtri Politov şi-a găsit liniştea în capitala statului California, Sacramento, unde există o comunitate importantă de vorbitori de limba rusă.

Pentru Anastasia, o coafeză originară dintr-un oraş mare de pe râul Volga, America a reprezentat un nou început. „Am decis să plec pentru că viaţa mea nu avea niciun orizont” în Rusia, a declarat ea într-un interviu telefonic acordat pentru The Moscow Times.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite