Republicanii vor să uite de asaltul asupra Capitoliului. Comisia specială de investigaţii, blocată în Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asaltul asupra Capitoliului / 6 ianuarie 2021 / FOTO Getty Images
Asaltul asupra Capitoliului / 6 ianuarie 2021 / FOTO Getty Images

Senatorii republicani au blocat adoptarea unei legi prin care ar fi urmat să se înfiinţeze o comisie bipartizană de investigare a asaltului asupra Capitoliului din data de 6 ianuarie a acestui an.

Proiectul legislativ trecuse săptămână trecut de Camera Reprezentanţilor, dar calculele politice din Partidul Republican, facţiune încă dominată de figura lui Donald Trump, au împiedicat adoptarea în Senat.

Republicanii spun că o astfel de comisie este inutilă, dat fiind faptul că evenimentele din 6 ianuarie sunt deja investigate de diferite comitete ale Congresului. Democraţii susţin, însă, că formare unei comisii similare cu cea creată după atentatele din 11 septembrie 2001 ar preveni repetarea unor evenimente similare.

Republicanii se tem, însă, că o astfel de comisie, similară celei care a investigat atacul de la 11 septembrie 2001, ar păstra în atenţia publicului violenţele din ianuarie, înainte de alegerile parţiale pentru Congres de anul viitor,

Susţinătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie 2021 într-o tentativă eşuată de a opri certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie. Cinci persoane au murit în urma altercaţiilor, inclusiv un poliţist din forţele de ordine însărcinate cu apărarea Capitoliului.

Cu toate că proiectul legislativ a fost votat de 54 de senatori (inclusiv şase republicani), propunerea nu a fost adoptat, dată fiind existenţa filibuster-ului, o controversată regulă a Senatului care necesită o majoritate de 60 de senatori (din totalul de 100) pentru adoptatea unei legi.

„Nu pot să-mi imaginez că cineva votează împotriva înfiinţării unei comisii pentru investigarea celui mai mare asalt asupra Capitoliului de la Războiul Civil încoace”, a declarat Joe Biden, în urma eşecului proiectului legislativ.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite