Replici tăioase la prima dezbatere republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024. Marele favorit a fost absent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Statele Unite a început prima dezbatere republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024, în absenţa favoritului Donald Trump. Acesta a ales să nu participe la această întâlnire organizată la Milwaukee, în Wisconsin, în contextul avantajului său foarte mare în sondajele de opinie.

Opt candidaţi conservatori au fost prezenți în cadrul acestei emisiuni găzduite de Fox News în Wisconsin, între care guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, nerăbdător sa-l ajungă din urmă în sondaje pe fostul preşedinte american.

Trump, marele favorit în sondaje, a fost absent de la dezbatere FOTO Profimedia
Trump, marele favorit în sondaje, a fost absent de la dezbatere FOTO Profimedia

Opt dintre principalii rivali ai lui Donald Trump – majoritatea bărbați purtând cravate asemănătoare cu cea roșie purtată în mod regulat de fostul președinte – s-au certat miercuri seară pentru statutul de pe locul doi, relatează CNN.

Dezbaterea a fost presărată cu atacuri tăioase, în special, Vivek Ramaswamy, antreprenor în domeniul tehnologiei şi neofit politic în vârstă de 38 de ani. Acesta a dat dovadă de o forţă surprinzătoare în sondajele recente, dar s-a confruntat cu o serie de insulte din partea unora dintre rivalii săi mai experimentaţi.

 În ciuda tututor artificiilor din confruntarea de 2 ore, Trump și-a păstrat poziţia de lider, în sondaje, în ciuda problemelor sale legale, și nimic din ceea ce s-a întâmplat miercuri seara nu va schimba cursa.  

Dezbaterea s-a desfășurat în fața unei mulțimi agitate de aproximativ 4.000 de persoane la Forumul Fiserv din Milwaukee. Reacțiile mulțimii – inclusiv batjocuri și huiduieli atunci când candidații l-au criticat pe Trump – i-au pus în dificultate uneori pe moderatorii Fox News.

DeSantis, cea mai plauzibilă alternativă la Trump

În absenţa lui Trump, candidaţii republicani, inclusiv fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley şi senatorul american Tim Scott din Carolina de Sud, căutau să îl înlocuiască pe DeSantis ca fiind cea mai plauzibilă alternativă la Trump.

Pentru DeSantis, care a suferit un declin lent, dar constant în sondaje, dezbaterea a reprezentat o şansă de a îndepărta povestea de tulburările care au cuprins campania sa în ultimele săptămâni, inclusiv o remaniere semnificativă a personalului.

Sondajele de opinie arată că majoritatea republicanilor consideră că acuzaţiile penale împotriva lui Trump sunt motivate politic, ceea ce face ca subiectul să fie unul dificil de abordat pentru rivalii săi.

Printre cei opt participanţi s-au numărat Scott, Ramaswamy, Pence, fostul guvernator al statului Arkansas Asa Hutchinson, Haley, DeSantis, Christie şi guvernatorul din Dakota de Nord Doug Burgum.

Fostul președinte a trimis a dat un interviu preînregistrat

Fostul preşedinte, în vârstă de 77 de ani, a lipsit de la dezbatere în favoarea unui interviu preînregistrat cu comentatorul conservator Tucker Carlson, care a început să fie difuzat pe X, reţeaua cunoscută anterior sub numele de Twitter, chiar înainte de începerea dezbaterii, în încercarea de a sustrage telespectatori. Interviul a avut aproximativ 74 de milioane de vizualizări pe parcursul celor 46 de minute.

Acuzat penal de patru ori în mai puţin de şase luni, fostul lider de la Casa Albă zdrobeşte pentru moment toată concurenţa în cursa pentru nominalizare. Miliardarul republican este acuzat de presiuni electorale în timpul alegerilor prezidenţiale din 2020, de gestionare neglijentă a unor documente confidenţiale şi de plăţi suspecte către o fostă actriţă de filme porno. Fostul preşedinte a pledat nevinovat în toate aceste cazuri, pe care le descrie drept o "vânătoare de vrăjitoare", condusă de administraţia Biden.  

"Eu conduc cu un rezultat „legendar”

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a confirmat în urmă cu câteva zile că nu va participa la dezbaterea de nominalizare la prezidențialele republicane, din 23 august. Politicianul a făcut postarea corespunzătoare în rețeaua sa de socializare Truth Social.

Un nou sondaj CBS mi-a arătat că eu conduc cu un rezultat „legendar”. Trump 62%. <...> Publicul știe cine sunt, cât de reușită a fost președinția mea - cu independență energetică, granițe puternice și o armată puternică, cu cele mai mari reduceri de taxe, fără inflație, cea mai puternică economie din istorie și multe altele", a spus Trump. "Pe această bază, nu voi merge la dezbateri".

Anterior, CBS și YouGov au efectuat un sondaj, potrivit căruia poziția fostului președinte Trump în rândul susținătorilor Partidului Republican se întărește pe fondul acuzațiilor împotriva lui. 62% dintre respondenți au răspuns că l-ar alege pe Trump drept candidat la președinție. Pe locul doi, cu 16% din voturi, se află guvernatorul Florida Ron DeSantis. Omul de afaceri Vivek Ramaswami a fost pe locul trei, 7% dintre respondenți ar dori să-l vadă ca un participant la cursă. 5% ar vota pentru fostul vicepreședinte al lui Trump, Mike Pence.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite