Procurorul general al Districtului Columbia a pus sub acuzare două organizaţii de extremă-dreapta pentru asaltarea Capitoliului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Getty Images / Asaltul asupra Capitolului, din 6 ianuarie 2021
Foto: Getty Images / Asaltul asupra Capitolului, din 6 ianuarie 2021

Potrivit lui Karl Racine, membrii acestor organizaţii „au cauzat daune semnificative” Washingtonului, democraţiei americane şi personalului Poliţiei Metropolitane.

Karl Racine, procurorul general al Districtului Metropolitan Columbia (districtul în care se află Washingtonul, capitala SUA), a întocmit rechizitoriul şi a dispus trimiterea în judecată a două organizaţii de extrema-dreaptă - Proud Boys şi Oath Keepers - de extremă-dreapta în legătură cu asaltarea Capitoliului în timpul revoltelor din 6 ianuarie anul acesta.

„Am dispus trimiterea în judecată a Proud Boys şi Oath Keepers. Îi tragem pe aceşti rebeli la răspundere pentru conspiraţia de terorizare a districtului [metropolitan] [Columbia] prin planificarea, sprijinirea şi participarea la atacul asupra Capitoliului. care a dus la victime umane”, a scris Racine pe Twitter .
În opinia sa, membrii acestor organizaţii „au cauzat pagube semnificative” Washingtonului, democraţiei americane şi personalului poliţiei metropolitane. Procurorul general a explicat că, în cadrul procesului, el solicită despăgubiri de la Proud Boys şi Oath Keepers. Racine a mai subliniat că acesta este „primul proces civil al structurii de stat împotriva  „participanţilor la revolte.
Pe 6 ianuarie, susţinătorii republicanului Donald Trump, care era atunci preşedinte al Statelor Unite, au luat cu asalt clădirea Congresului pentru a împiedica aprobarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020, câştigate de democratul Joe Biden.
În timpul revoltelor în interiorul clădirii, poliţia l-a împuşcat şi l-a ucis pe un protestatar. În plus, s-au înregistrat decese fără legătură cu evenimentele a mai multor persoane, calificate drept urgenţe medicale care nu au putut fi rezolvate datorită imposibilităţii salvatorilor de ajunge la persoanele respective. De asemenea, după ciocniri, un poliţist din Capitoliu a murit.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite