Pedeapsa primită de Richard Barnett, bărbatul fotografiat cu picioarele pe biroul lui Nancy Pelosi, în asaltul de la Capitoliu

0
Publicat:

În timpul revoltelor de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, Richard Barnett s-a fotografiat stând cu picioarele pe biroul lui Nancy Pelosi, lidera Camerei Reprezentanţilor. El era pasibil de o pedeapsă de până la 47 de ani de închisoare. Miercuri, instanța a dat verdictul final.

Richard Barnett, fotografiat cu picioarele pe biroul lui Nancy Pelosi FOTO AFP
Richard Barnett, fotografiat cu picioarele pe biroul lui Nancy Pelosi FOTO AFP

Condamnarea lui Richard Barnett a fost pronunţată miercuri, după ce verdictul de vinovăţie fusese dat de un juriu, încă din luna ianuarie. Bărbatul, în vârstă de 63 de ani, ar fi putut primi o pedeapsă de până la 47 de ani de detenţie, chiar dacă procuratura a cerut doar şapte ani.

Cea mai mare condamnare pentru un participant la revolta celor care contestau alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al SUA şi înfrângerea lui Donald Trump a fost până acum de 14 ani de închisoare.

Barnett, condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare

Barnett a devenit celebru după ce a fost fotografiat cu picioarele pe biroul democratei Nancy Pelosi, căreia i-a lăsat şi un bilet cu un mesaj în care şi-a folosit porecla: Hey, Nancy, Biggo a fost aici, căţea ce eşti.

Identificat cu uşurinţă şi arestat după revoltă, el a susţinut că a fost împins în încăpererea respectivă şi a susţinut această versiune a evenimentelor până la capăt, inclusiv în şedinţa de judecată de miercuri, însă nu a putut să-l convingă pe judecătorul Christopher Cooper, care i-a spus, conform televiziunii de ştiri CBS: Poate că regreţi că ai mers acolo în ziua aceea, dar nu ai arătat până acum nicio acceptare a răspunderii. Eşti prea bătrân pentru astfel de aiureli.

Procuratura s-a concentrat însă asupra unui alt moment din timpul participării la revoltă: Barnett avea asupra sa un pistol paralizant şi a abordat o poliţistă, cerându-i să-i aducă un drapel american pe care îl lăsase în birou, sub ameninţarea că altfel va chema mulţimea de protestatari.

Infracţiunea comisă astfel a fost de împiedicare a acţiunii poliţiei în timpul unor tulburări civile. La aceasta s-au adăugat multe alte infracţiuni şi contravenţii, printre care furt din proprietatea guvernului, tulburarea ordinii publice şi accesul neautorizat cu o armă letală într-o clădire aflată sub restricţii.

După o scurtă deliberare, juraţii l-au declarat pe Richard Barnett, vinovat, printre altele, de interferare într-o procedură oficială, jaf şi pătrundere într-o clădire federală cu o armă periculoasă (un baston capabil să trimită şocuri electrice). Acum, el va face patru ani şi jumătate de închisoare, informează dpa.

Pe 6 ianuarie 2021, el a invadat, la fel ca sute de partizani ai fostului preşedinte republican Donald Trump, sediul Congresului în momentul în care aleşii certificau victoria democratului Joe Biden la prezidenţiale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite