Un cosmonaut rus a stabilit un nou record mondial pentru cel mai mult timp petrecut în spațiu

0
Publicat:

Cosmonautul rus Oleg Kononenko a stabilit duminică, 4 ianuarie, un record mondial pentru cel mai mult timp petrecut în spațiu, relatează The Guardian. El a depășit recordul stabilit de compatriotului său Ghenadi Padalka, conform agenției Roscosmos.

Oleg Kononenko
Oleg Kononenko a doborât recordul pentru cel mai mult timp petrecut în spațiu. Foto: EPA EFE

Astronautul Kononenko a petrecut aproape doi ani și jumătate în spațiu, față de Padalka care a reușit să înregistreze 878 de zile, 11 ore, 29 de minute și 48 de secunde în timpul a cinci zboruri spațiale, înainte de a se retrage în anul 2017. 

Oleg Kononenko, în vârstă de 59 de ani, a doborât recordul în timp ce se afla pe orbită la 423 de kilometri de Pământ, în timpul celui de-al cincilea zbor al său în spațiu. 

Zbor în spațiu pentru a face lucrul meu preferat, nu pentru a stabili recorduri", a mărturisit el pentru agenția de presă rusă Tass într-un interviu acordat de pe Stația Spațială Internațională (ISS). 

„Sunt mândru de toate realizările mele, dar cel mai mândru sunt de faptul că recordul pentru timpul petrecut de un om în spațiu este încă deținut de un cosmonaut rus", a declarat Kononenko, care este comandantul Roscosmos. 

„Copiii au crescut fără tată”

Actualul său zbor spațial ar urma să se încheie la sfârșitul lunii septembrie, moment în care va avea 1.110 zile petrecute în spațiu. 

Potrivit Agenției Spațiale Europene, acesta a fost inginer la începuturile carierei sale, iar la vârsta de 34 de ani a început pregătirea pentru a deveni cosmonaut, după ce s-a alăturat grupului selectat pentru programul ISS. Primul său zbor în spațiu a avut loc la scurt timp după aceea, în aprilie 2008, și a durat 200 de zile. 

Kononenko a precizat pentru Tass că apelurile video și mesajele i-au permis să păstreze legătura cu cei dragi, dar că la întoarcerea pe Pământ și-a dat seama că a ratat foarte multe. 

Abia la întoarcerea acasă îmi dau seama că, timp de sute de zile, în absența mea, copiii au crescut fără tată", a spus el. „Nimeni nu-mi va da înapoi acest timp". 

Cele cinci zboruri spațiale efectuate de el s-au întins pe parcursul a 16 ani, timp în care progresele tehnologice au făcut ca pregătirea fiecărui zbor să fie mai dificilă, a spus el. „Profesia de cosmonaut devine din ce în ce mai complicată. Sistemele și experimentele devin mai complicate. Repet, pregătirea nu a devenit mai ușoară"

ISS este unul dintre puținele proiecte internaționale în care Washingtonul și Moscova continuă să coopereze îndeaproape de la invazia Rusiei în Ucraina. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite