Nou sondaj Reuters/Ipsos: Harris îl devansează la limită pe Trump. Starea în rândul alegătorilor americani este sumbră

0
0
Publicat:

Candidatul democrat la președinția SUA Kamala Harris are un ușor avans față de rivalul său republican Donald Trump, 46% la 43%, pe fondul unui sentiment sumbru în rândul alegătorilor care cred că țara se află pe un drum greșit, arată un nou sondaj Reuters/Ipsos.

Republicanul Donald Trump, cap la cap în sondaje cu democrata Kamala Harris/ Profimedia
Republicanul Donald Trump, cap la cap în sondaje cu democrata Kamala Harris/ Profimedia

Potrivit noului sondaj, avansul lui Harris față de Trump nu diferă mult de cel din sondajul Reuters/Ipsos de săptămâna trecută (45% pentru candidatul democrat față de 42% pentru republican). Acest lucru confirmă opinia conform căreia cursa este extrem de tensionată și imprevizibilă pe măsură ce ne apropiem de ziua alegerilor din 5 noiembrie, care este la doar două săptămâni distanță.

Ambele sondaje arată că Harris conduce în marja de eroare, cel mai recent sondaj arătând că vicepreședintele îl devansează pe Trump cu doar 2% .

În plus, noul sondaj arată că alegătorii americani au o viziune mixtă asupra stării economiei și a imigrației, respondenții susținând în mod covârșitor abordarea lui Trump cu privire la aceste probleme.

Aproximativ 70% dintre alegătorii înregistrați care au luat parte la sondaj s-au plâns de costul vieții, 60% au afirmat că economia se îndreaptă într-o direcție greșită, iar 65% au spus același lucru despre politica de imigrare.

Probelemele care îi preocupă

Alegătorii au declarat că economia și imigrația, împreună cu amenințările la adresa democrației, sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă țara. Întrebat care dintre candidați are o abordare mai bună a acestor probleme, Trump a condus în privința economiei, cu 46% față de 38% pentru Harris, și în privința imigrației, cu 48% față de 35%.

Întrebați pe ce ar trebui să se concentreze noul președinte în primele 100 de zile de mandat, aproximativ 35% au răspuns că pe imigrație, 11% că pe inegalitatea veniturilor, 10% că pe asistența medicală și 10% că pe taxe.

Trump a obținut rezultate slabe la întrebarea care candidat ar face o treabă mai bună în combaterea extremismului politic și a amenințărilor la adresa democrației: Harris a condus, cu 42% la 35%. Vicepreședintele a condus, de asemenea, în ceea ce privește politica privind avortul și asistența medicală.

Sondajul Reuters/Ipsos a indicat, de asemenea, semne că alegătorii, în special democrații, ar putea fi mai entuziasmați să voteze în acest an decât au fost în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, când democratul Joe Biden l-a învins pe Trump.

Aproximativ 79% dintre alegătorii înregistrați care au luat parte la sondaj, inclusiv 87% dintre democrați și 84% dintre republicani, și-au exprimat „certitudinea absolută” că vor vota în alegerile prezidențiale. Proporția respondenților care au declarat că vor vota cu siguranță depășește 74%, o cifră mai mare decât în sondajul Reuters/Ipsos efectuat în perioada 23-27 octombrie 2020, când 74% dintre democrați și 79% dintre republicani au declarat că vor merge cu siguranță la urne.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite