Misiunea secretă a navetei spaţiale americane X-37B stârneşte semne de întrebare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul fără pilot a decolat marţi de la Cape Canaveral, Florida, de pe vârful unei rachete Atlas V Foto:AFP
Avionul fără pilot a decolat marţi de la Cape Canaveral, Florida, de pe vârful unei rachete Atlas V Foto:AFP

Naveta spaţială X-37B a fost lansată de Forţele Aeriene americane pe orbită pentru a treia oară, dar şi de această dată motivul pentru care se află în spaţiu rămâne un mister

Unul dintre puţinele lucruri cunoscute despre misiunile secrete ale avionului spaţial este că poate sta pe orbită pentru perioade lungi de timp. La misiunea sa anterioară, o ambarcaţiune similară a rămas în spaţiu timp de 469 de zile.

Avionul fără pilot a decolat marţi de la Cape Canaveral, Florida, de pe vârful unei rachete Atlas V. Curioşii au putut să vizioneze lansarea în direct, dar a fost permisă o transmisie de numai 17 minute, în contextul în care ulterior avionul şi-a început misiunea spaţială secretă.

Orbita avionului spaţial este adesea urmărită de către entuziaşti care speculează cu privire la ceea ce ar putea să facă în timpul misiunilor sale secrete. Înainte de prima lansare, oficialii forţelor aeriene au declarat că ambarcaţiunea oferă o platformă pentru testarea noilor tehnologii în spaţiu.

Autorităţile americane insistă că aeronava nu este decât un vehicul de testare al cărui singur scop este de a efectua experimente pe orbită. Cu toate acestea, un activist anti-nuclear este de părere că, în realitate,avionul transportă o armă atomică.

Avionul fără pilot a decolat marţi de la Cape Canaveral

Dave Webb, preşedinte al Reţelei globale împotriva armelor şi a energiei nucleare în Spaţiu, a declarat pentru USA Today că X-37B „face parte din efortul Pentagonului de a dezvolta tehnologii pentru a lovi oriunde în lume, cu un focos convenţional în mai puţin de o oră.”

Avionul fără pilot a decolat marţi de la Cape Canaveral

Alţii cred că nava este un satelit-spion sau un fel de aparat care distruge sau bruiază sateliţii. Între timp, China şi Rusia sunt îngrijorate că X-37B este un fel de armă spaţială.

Oficial cunoscută sub numele de Vehicul de Testare pe Orbită, despre aeronava reutilizabilă se spune că este o mini navetă spaţială, având o lungime de nouă metri şi o anvergură a aripilor de patru metri şi jumătate, care i-ar permite să intre cu uşurinţă pe două locuri de parcare.
 
Două navete X-37B din cadrul Aviaţiei Militare americane au fost în spaţiu, dar cea lansată astăzi a fost iniţial trimisă în spaţiu în aprilie 2010 şi s-a întors 469 zile mai târziu, în august 2012, deşi oficialii susţin că este concepută să stea 270 de zile pe orbită.

Rezultatele misiunilor sale anterioare au rămas confidenţiale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite