Marele Lac Sărat ar putea să dispară în 5 ani fără o intervenție de urgență, susțin specialiștii VIDEO

0
Publicat:

Marele Lac Sărat din statul american Utah se confruntă cu un „pericol fără precedent", susțin specialiștii, fiindcă a scăzut la un nivel îngrijorător pe fondul unei mega-secete alimentate de schimbările climatice, relatează CNN.

Marele Lac Sărat
Specialiștii atenționează că lacul va dispărea în următorii cinci ani. Foto: Twitter

La mai puțin de două săptămâni de la sesiunea legislativă din Utah din anul 2023, peste 30 de cercetători și ecologiști au publicat un raport catastrofal prin care solicită parlamentarilor să acționeze pentru a salva Marele Lac Sărat înainte ca acesta să se sece.

În lipsa unei „creșteri dramatice” a aportului de apă până în anul 2024, specialiștii atenționează că lacul va dispărea în următorii cinci ani. 

Dispariția sa ar putea provoca daune imense sănătății publice, mediului și economiei statului Utah", au notat autorii raportului, avertizându-i pe parlamentari că „alegerile pe care le vom face în următoarele câteva luni vor afecta statul nostru și ecosistemele din întregul Vest pentru decenii". 

Marele Lac Sărat, care este afectat de folosirea excesivă a apei și de o criză climatică din ce în ce mai gravă, a scăzut la niveluri minime record doi ani la rând. Lacul se află în prezent la 5,79 metri sub nivelul său mediu natural și a intrat într-un „teritoriu neexplorat” după ce a pierdut 73% din apă, potrivit raportului. 

Ecosistemul lacului nu este doar în pragul colapsului. Se prăbușește", a afirmat pentru CNN Benjamin Abbott, profesor de ecologie la Universitatea Brigham Young și autorul principal al acestui raport.  

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite