Imagini noi din timpul asaltului de la Capitoliu: Pence, la un pas de a fi linşat de susţinători ai lui Trump VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanţi pro-Trump invadând Capitoliul la 6 ianuarie Captură YouTube/ Global News
Manifestanţi pro-Trump invadând Capitoliul la 6 ianuarie Captură YouTube/ Global News

Procurorii democraţi sunt aşteptaţi joi să-şi continue expunerea împotriva lui Donald Trump, judecat în Senat de „incitare la insurecţie” în cazul asaltului de la Capitoliu. Ziua de miercuri a fost marcată de publicarea unor imagini şocante, unele dintre ele arătând cât de aproape au fost susţinătorii fostului preşedinte să pună mâna pe Mike Pence, pe care îl acuzau că ar fi „trădător”.

Cel de-al doilea proces de impeachment împotriva lui Trump se reia joi în hemiciclul luat cu asalt în mod violent la 6 ianuarie de către susţinători ai fostului lider de la Casa Albă.

Poliţişti care urlau de durere, aleşi îngroziţi, atacatori ameninţători... Acuzaţia a amestecat fragmente surprinse de camere de supraveghere, unele prezentate prima oară, şi videouri postate online de către participanţii la atac şi le-a amintit celor 100 de senatori - judecători şi martori în acelaşi timp - că au scăpat ei înşişi de ceea ce a fost mai rău, transmite AFP, potrivit news.ro.

Aleşii democraţi din Camera Reprezentanţilor însărcinaţi să reprezinte acuzarea împotriva fostului preşedinte au plasat asaltul în contextul „cruciadei” post-electorale a miliardarului republican, care a refuzat mereu să-şi recunoască înfrângerea în faţa lui Joe Biden.

„Preşedintele Trump nu a fost martorul nevinovat al unui accident”, aşa cum sugerează avocaţii săi, ci „şi-a abandonat rolul de comandant suprem, pentru a deveni incitator-şef al unei periculoase insurecţii”, a subliniat Jamie Raskin, care supervizează echipa procurorilor.

Pence, la un pas de a fi linşat

Lovitura în forţă a susţinătorilor săi, în momentul în care Congresul certifica victoria rivalului său, nu a avut loc „din nimic”. „Ostilitatea mulţimii a fost aţâţată timp de luni de zile de către Donald Trump”, a subliniat alesul Joaquin Castro.

Potrivit lui Plaskett, reprezentant al acuzării, Trump l-a desemnat drept ţintă pe vicepreşedintele său Mike Pence, care a refuzat să oprească certificarea rezultatului alegerilor, şi pe preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi. El a prezentat o înregistrare video care arată cât de aproape au fost protestatarii să-l linşeze pe Pence.

„La începutul filmării vedem cum gloata s-a apropiat şi loveşte în ferestre şi uşi. Vreau să fiţi atenţi la primul grup care forţează intrarea în clădire. Al doilea bărbat care intră pe fereastră poartă o armură completă şi are o bâtă de baseball. Alţii poartă scuturi. Vedeţi cum vicepreşedintele Pence şi familia sa sunt evacuaţi pe scări. Vicepreşedintele aruncă o scurtă privire în urmă în timp ce coboară. Deplasarea sa este marcată cu un punct portocaliu. Punctul roşu şi cel albastru arată locul unde se aflau gloata şi ofiţerul Goodman şi unde ofiţerul i-a îndrumat pe protestatari în direcţia opusă. În timp ce Pence era evacuat, protestatarii începuseră să se răspândească în clădirea Capitoliului. Cei dinăuntru i-au ajutat pe cei de afară să intre prin mai multe puncte ale clădirii. În timpul asaltului, extremiştii s-au coordonat online şi au discutat cum să-l vâneze pe vicepreşedinte. Jurnaliştii de la Capitoliu au relatat că i-au auzit pe protestatari spunând că îl caută pe Pence pentru a-l executa”, a spus Plaskett, potrivit Digi24.ro.

Instalat în Florida, fostul magnat în domeniul imobiliar a refuzat să depună mărturie. Însă vocea sa nu a încetat să răsune în hemiciclul camerei superioare a Congresului, în care acuzarea a proiectat numeroase fragmente din discursurile sale, i-a prezentat tweeturile incendiare şi i-a citat declaraţiile cele mai polemice.

În pofida faptului că au puţine şanse să convingă două treimi din senatorii necesari să-l declare vinovat, democraţii intenţionează să marcheze opinia publică cu aceste audieri transmise în direct în întreaga ţară.

Înţeles greşit?

Să se spună că fostul preşedinte ar fi responsabil de violenţele unui „mic grup de infractori” care „l-au înţeles absolut greşit” este „pur şi simplu absurd”, insistă avocaţii săi, subliniind că el i-a îndemnat „să rămână paşnici”.

„Am verificat 11.000 de cuvinte din discursul său. Preşedintele a folosit cuvântul «paşnic» o singură dată, în timp ce a folosit a se bate de peste 20 de ori”, le-a replicat miercuri aleasa Madeleine Dean.

Expunerea faptelor de către procurorii democraţi a fost salutată de către senatorul republican John Thune. „Ei au făcut o treabă bună în sublinierea legăturilor, în revenirea în timp”, le-a declarat el unor jurnalişti.

Totuşi, Donald Trump rămâne foarte popular în rândul unei părţi a electoratului şi exercită în continuare o influenţă puternică asupra Partidului Republican.

Unii senatori din „Grand Old Party” (GOP) i-au imputat o parte din vină în cazul asaltului de la Capitoliu, însă pare puţin probabil ca 17 senatori epublicani să se alăture democraţilor pentru a-l declara vinovat şi a-l face ineligibil la următoarele alegeri prezidenţiale. Trump ar putea fi achitat în următoarele zile, conchide AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite