Evaluări sumbre ale evoluției contraofensivei ucrainene. Oficial american: „Este cel mai dificil moment al războiului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii occidentali descriu evaluări din ce în ce mai „sumbre” cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a recuceri teritorii semnificative, au declarat pentru CNN patru responsabili americani și occidentali de rang înalt ce au cunoştinţă despre ultimele informaţii legate de evoluţia acestei contraofensive.

Contraofensiva ucraineană se lovește de câmpuri dense de mine FOTO PROFIMEDIA
Contraofensiva ucraineană se lovește de câmpuri dense de mine FOTO PROFIMEDIA

„Încă rămâne de văzut, în următoarele săptămâni, dacă există vreo şansă de a face progrese. Dar ca ei (ucrainenii) să facă progrese care să schimbe balanţa acestui conflict, cred că este extrem de improbabil", apreciază un diplomat occidental, potrivit Agerpres.

"Informaţiile noastre sunt sumbre. Ne amintesc de provocările cu care ei se confruntă", observă la rândul său congresmanul democrat Mike Quigley, care a participat recent la întâlniri în Europa cu comandanţi americani ce instruiesc trupele mecanizate ucrainene. "Acesta este cel mai dificil moment al războiului", conchide oficialul american.

Principala provocare pentru forţele ucrainene constă în dificultatea de a trece de liniile defensive multistratificate  din sudul şi estul Ucrainei, unde armata rusă a plantat zeci de mii de mine şi a construit o vastă reţea de tranşee. Trupele ucrainene au suferit acolo pierderi uluitoare, determinând comandanţii ucraineni să retragă unele unităţi pentru a regrupa forţele şi a diminua pierderile.

"Ruşii au mai multe linii defensive, iar ei (trupele ucrainene) nu au reuşit să treacă de fapt nici de prima linie", constată un diplomat occidental. "Chiar dacă vor mai continua lupta în următoarele câteva săptămâni, dacă nu au reuşit să facă mai multe progrese pe parcursul acestor ultime 7-8 săptămâni, care sunt şansele de a le face acum deodată, cu forţe mai obosite? Întrucât condiţiile sunt foarte grele", subliniază acesta.

Trupele ucrainene au avut timp doar aproximativ două luni să fie instruite pentru folosirea tancurilor şi a altor noi echipamente militare occidentale. În aceste condiţii, înaintarea lor lentă a evidenţiat dificultatea de a lupta în cadrul unor unităţi mecanizate combinate.

Un responsabil american de rang înalt spune că Statele Unite recunosc dificultăţile cu care se confruntă trupele ucrainene, dar cu toate acestea speră în continuare că vor reuşi în cele din urmă să facă progrese. "Noi toţi admitem că (contraofensiva ucraineană) merge mai greu şi mai încet decât am fi dorit - inclusiv ucrainenii -. dar încă mai credem că există timp şi spaţiu pentru ei să poată progresa", spune acesta.

Alţi oficiali atrag însă atenţia că apropierea toamnei, când vremea şi condiţiile de luptă s-ar putea înrăutăţi, oferă trupelor ucrainene o fereastră de timp limitată pentru a înainta.

Aceste ultime evaluări diferă radical de optimismul de la începutul contraofensivei ucrainene. Oficialii intervievaţi de CNN spun că aşteptările de atunci au fost "nerealiste", iar acum ele contribuie la presiunea pe care unii în Occident o pun asupra Ucrainei pentru a începe negocieri de pace, care să ia în considerare inclusiv posibilitatea unor concesii teritoriale către Rusia. Or, preşedintele rus Vladimir Putin "asta aşteaptă. El poate sacrifica oameni pentru a câştiga timp", concluzionează Mike Quigley

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite