Platforma lui Elon Musk, amendată pentru că a refuzat accesul complet al administrației SUA la contul de Twitter al lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Platforma X a lui Elon Musk, cunoscută anterior sub numele de Twitter, a primit o sancțiune semnificativă, în valoare de 350.000 de dolari, în urma unei situații legate de o cerere de percheziție secretă pentru contul fostului președinte al Statelor Unite, Donald Trump. Cazul este investigat de Departamentul de Justiție al SUA.

X, amendat cu 350.000 de dolari FOTO Profimedia
X, amendat cu 350.000 de dolari FOTO Profimedia

Potrivit unei hotărâri emise de o curte de apel, miercuri, „X” a primit mandatul de percheziție la începutul acestui an, ca parte a anchetei privind incidentele de după alegerile prezidențiale din 2020 și asaltul Capitoliului, din 6 ianuarie 2021, notează Financial Times.

Prin cererea sa, Departamentul de Justiție a solicitat site-ului, deținut de Elon Musk, să furnizeze date și înregistrări legate de contul Twitter @realdonaldtrump, pe care Trump l-a folosit pentru a comunica cu milioanele sale de susținători. Cu toate acestea, termenul limită stabilit de instanță nu a fost respectat, iar „X” a prezentat doar o parte, incompletă, din informațiile solicitate.

X nu a îndeplinit cererea din partea echipei conduse de consilierul special, Jack Smith, până la trei zile după termenul stabilit de instanță. Întârzierea a survenit în timp ce X a încercat, fără succes, să depună un litigiu împotriva unui ordin de nedezvăluire care îi interzicea să spună ceva public despre mandat, se arată în dosar.

O instanță inferioară a constatat că există „motive rezonabile să se creadă” că notificarea lui Trump „ar periclita serios” ancheta lui Smith, oferindu-i „o oportunitate de a distruge dovezi, de a schimba tiparele de comportament, [sau] de a notifica confederații”.

De asemenea, instanța a afirmat că există motive pentru a crede că fostul președinte va „fugi de urmărirea penală”, însă Guvernul a transmis, ulterior, că a acest lucru nu va fi posibil.

După plate sumei de 350.000 de dolari, instanța inferioară a permis, în luna iunie, companiei lui Elon Musk să-l alerteze pe Trump cu privire la mandat, cu unele limitări, deoarece parte din informațiile despre anchetele care îl vizează pe fostul președinte au devenit publice.

Amenda pentru sfidarea instanței a venit în momentul în care antreprenorul miliardar Musk, care a cumpărat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari în octombrie, a redus forța de muncă a platformei de la 7.500 la aproximativ 1.500, ca parte a unui exercițiu de reducere a costurilor, provocând perturbări la nivel intern.

Contul de Twitter al lui Trump a fost suspendat, imediat după revoltele din 6 ianuarie. Dar Musk, un absolutist auto-descris al libertății de exprimare, l-a pus din nou în funcțiune, atunci când a preluat compania. Cu toate acestea, Trump, care acum conduce site-ul rival de socializare Truth Social, nu a a mai postat nimic pe fosta sa pagină de Twitter.

Fostul președinte, Donald Trump, a fost trimis în judecată, săptămâna trecută, în fața unui tribunal de la Washington pentru patru capete de acuzare, inclusiv conspirație pentru fraudă și obstrucționarea unei proceduri guvernamentale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite