De ce renunță John Kerry la postul de însărcinat special al SUA pentru climă

0
Publicat:

Emisarul american pentru climă, fostul secretar de stat John Kerry, va demisiona din funcție pentru a se alătura campaniei lui Joe Biden pentru alegerile prezidențiale din noiembrie anul acesta în Statele Unite.

John Kerry FOTO EPA-EFE
John Kerry FOTO EPA-EFE

Demisia lui John Kerry, în vârstă de 80 de ani, va deveni oficială până în primăvară, informează „The New York Times”. Din 2021, fostul secretar de stat și senator de Massachusetts a menținut legătura cu alte țări pentru a obține angajamente în privința combaterii încălzirii globale, în special la ultimul summit al Națiunilor Unite privind schimbările climatice, COP28, care a avut loc la Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Întrebat despre demisia sa, Kerry a declarat că va își va continua munca în favoarea climei dintr-o altă poziție. „Având în vedere că acesta este un an electoral și Congresul este blocat, demisionez, dar nu părăsesc domeniul”, a spus el pentru NBC News înainte de a pleca la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Kerry a mai spus pentru NBC News că va face tot ce-i va sta în putință pentru realegerea președintelui Joe Biden, urmând să consilieze echipa sa de campanie în probleme climatice.

Fostul secretar de stat a condus delegația americană la trei summituri climatice ale Națiunilor Unite și a lucrat în mod eficient cu China, în ciuda relațiilor diplomatice complicate, notează AFP.

Într-o rară demonstrație de unitate, Statele Unite și China au încheiat în decembrie, la summitul climatic COP28, un acord istoric vizând înlocuirea treptată a combustibililor fosili cu energie regenerabilă.

John Kerry l-a găzduit pe omologul său chinez Xie Zhenhua cu o lună mai devreme în California, unde cei doi emisari au convenit asupra liniilor generale ale acțiunii climatice ce au servit parțial drept bază pentru acordul de la Dubai implicând aproape 200 de țări. Vestea demisiei lui John Kerry vine la o zi după anunțul cu privire la retragerea lui Xie Zhenhua.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite