Casa Albă solicită Congresului să aprobe vânzarea de F-16 către Turcia

0
Publicat:

Administraţia Biden a trimis miercuri o scrisoare membrilor Congresului SUA în care le solicită aprobarea unei vânzări de avioane Lockheed Martin F-16 în valoare de 20 de miliarde de dolari şi a unor kituri de modernizare către Turcia.

Avion F-16 FOTO Arhivă
Avion F-16 FOTO Arhivă

Această scrisoare, menționată pentru Reuters de patru surse apropiate dosarului, a fost trimisă a doua zi după ce Parlamentul turc a ratificat aderarea Suediei la NATO, după 20 de luni de așteptare.

Întârzierea Turciei în privinţa ratificării aderării Suediei la NATO a fost un obstacol major în obţinerea aprobării Congresului SUA pentru tranzacţia cu avioane de vânătoare. Aleșii federali americani au declarat că aşteaptă ratificarea, inclusiv semnătura preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, înainte de a decide dacă aprobă sau nu vânzarea, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Contactată de Reuters, Casa Albă nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Departamentul american de Stat cerut miercuri conducerii de la Ankara să finalizeze oficial ratificarea aderării Suediei la NATO. Pentru a deveni oficială, legea ratificării trebuie semnată de Erdogan, apoi publicată în Monitorul Oficial al Turciei. Instrumentul de aderare pentru Suedia trebuie de asemenea trimis la Washington, precizează Reuters.

Ambasadorul SUA la Ankara, Jeff Flake, a declarat joi pentru Reuters că se aşteaptă ca Erdogan să promulge în câteva zile legea privind aderarea Suediei la NATO, ceea ce va accelera procedura de aprobare din partea Congresului pentru vânzarea de F-16.

„Preşedintele Biden și secretarul de stat Blinken au spus foarte clar despre sprijinul nostru pentru modernizarea flotei de F-16 a Turciei, pe care o considerăm o investiţie-cheie în interoperabilitatea NATO. Dincolo de asta, nu intenţionez să confirm sau să anticipez posibilele vânzări în domeniul apărării ori transferurile până când Congresul nu este notificat în mod oficial în legătură cu acestea”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Odată cu ratificarea de către Turcia privind aderarea Suediei la NATO, Ungaria rămâne singurul stat membru care tergiversează acest proces.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite