Biden anunţă un nou ajutor militar american pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat duminică furnizarea unui nou pachet de ajutor militar american Ucrainei, cu prilejul unei întâlniri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pe marginea summitului G7 de la Hiroshima, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Zelenski a discutat cu Biden în marja summitului G7 de la Hiroshima FOTO EPA-EFE
Zelenski a discutat cu Biden în marja summitului G7 de la Hiroshima FOTO EPA-EFE

Acest nou pachet de ajutor va include "muniţii, artilerie, vehicule blindate", a declarat Joe Biden, la câteva zile după ce şi-a dat acordul aliaţilor Washingtonului pentru a furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei.

Potrivit Reuters, noul pachet militar este în valoare de până la 375 de milioane de dolari şi are drept scop declarat întărirea apărării ucrainene în războiul cu Rusia.

În cadrul unei întâlniri cu Zelenski în marja summitului G7 de la Hiroshima (19-21 mai), Biden a declarat că pachetul de ajutor militar include muniție, artilerie, vehicule blindate și instruire, la câteva zile după ce a dat undă verde Marii Britanii și altor aliați pentru a transfera Ucrainei avioane F-16 fabricate în SUA.

Scholz: Planul de a instrui piloţi ucraineni pe F-16 arată angajamentul Occidentului faţă de Ucraina

 „Ceea ce este legat de instruirea piloţilor "este, până la urmă, un proiect pe termen mai lung", a declarat  cancelarul german Olaf Scholz duminică, pe marginea summitului G7 de la Hiroshima, în Japonia, a relatat dpa, preluată de Agerpres.

SUA nu au decis încă "ce va fi la finalul acestei instruiri". Acest plan este în primul rând un mesaj către cei care au atacat Ucraina: Rusia nu ar trebui să mizeze pe faptul că sprijinul pentru Ucraina se va diminua pe măsură ce războiul se prelungeşte, a subliniat cancelarul german.

"Mesajul rămâne: Rusia trebuie să-şi retragă trupele", a afirmat Sholz.

Planul privind instruirea piloţilor pe avioane de luptă F-16 este susţinut de Marea Britanie, Franţa, Belgia, Danemarca şi Portugalia. Când şi câte avioane vor fi livrate Ucrainei şi ce ţară va face acest lucru se va decide ulterior, notează dpa.

Avioanele F-16 sunt asamblate de compania americană Lockheed Martin în SUA, Belgia, Danemarca, Olanda şi Norvegia. Până acum, Germania nu şi-a anunţat disponibilitatea de a participa la instruirea piloţilor ucraineni. Scholz a subliniat că Germania deja face mult pentru Ucraina.  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite