Barack Obama câştigã Florida şi îşi consolideazã victoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democratul Barack Obama a câştigat cei 29 de mari electori din Florida, la sfârşitul unei lungi numãrãtori a voturilor, consolidându-şi astfel victoria la alegerile prezidenţiale de marţi, au anunţat sâmbãtã televiziunile americane CNN şi NBC.

Preşedintele Barack Obama câştigã în final un total de 332 de mari electori, faţã de 206 pentru rivalul sãu republican Mitt Romney.

Florida a fost ultimul stat ce nu a terminat numãrarea voturilor dupã alegeri, la sfârşitul cãrora Obama a fost declarat oricum învingãtor în faţa lui Romney, câştigând cei 270 de mari electori necesari.

La alegerile prezidenţiale din 2000, rezultatele din Florida au avut, din contrã, un rol determinant în alegerea lui George W. Bush contra lui Al Gore, aminteşte AFP.

Barack Obama a câştigat acest stat foarte disputat de numai 74.000 de voturi cu 50,01% din sufragii faţã de 49,13% pentru Romney, potrivit rapoartelor mass-media.

Un consilier al lui Mitt Romney a recunoscut joi cu jumãtate de gurã înfrângerea taberei sale în acest stat-cheie, chiar înainte de numãrarea buletinelor.

"Ne-am gândit cã s-a fãcut suficient pentru a câştiga. În mod evident, acesta nu este cazul", a declarat Brett Doster, consilier de campanie al lui Romney pentru Florida, într-un comunicat citat de Miami Herald.

Potrivit responsabilei de organizare a alegerilor în Florida, Christine White, întârzierea se datoreazã nu "unor nereguli în proces, ci unei participãri foarte mari", care s-a ridicat la 70% în acest an.

Dar, în opinia unor experţi consultaþi de AFP, dezordinea ar fi fost orchestratã de responsabilii republicani locali.

"Responsabilii republicani din Florida sunt implicaţi într-un demers de sabotaj pentru a reduce participarea", a estimat Lance DeHaven-Smith, profesor la Universitatea din Florida.

Cu un an în urmã, guvernatorul republican al statului, Rick Scott, a trecut o lege de reducere a numãrului de zile deschise pentru votul anticipat de la 14 la 8 zile. Votul cu anticipaţie care s-a încheiat în Florida ,înainte de alegeri, este considerat favorabil mai degrabã democraţilor.

În timpul weekendului de dinaintea alegerilor de pe 6 noiembrie, alegãtorii s-au grãbit la vot şi au fost nevoiţi sã aştepte uneori mai mult de cinci ore.

Duminica trecutã, democraţii din acest stat au depus o plângere federalã contra organizãrii scrutinului.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite