Balonul de spionaj chinez a transmis date în timp real la Beijing. Ce obiective au fost fotografiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balonul de spionaj chinez care a zburat prin SUA a reușit să adune informații de la mai multe baze militare, transmițând informațiile în timp real, în ciuda eforturilor administrației Biden de a-l împiedica să facă acest lucru, arată surse din rândul unor înalți oficiali.

Balonul chinez a fost doborât de americani FOTTO Profimedia
Balonul chinez a fost doborât de americani FOTTO Profimedia

Conform NBC News, informația a fost confirmată de trei înalți oficiali americani, dintre care doi sunt încă în funcție. Aceștia au precizat că Beijingul are capacitatea de a controla astfel de dispozitive, pe care le poate dirija spre a face mai multe treceri pe deasupra unor obiective strategice, așa cum sunt bazele militare.

Jurnaliștii NBC News au vrut o confirmare oficială a informațiilor obținute direct de la Consiliul de Securitate, dar oficialii de acolo i-au trimis la Departamentul Apărării. La rândul lui, Pentagonul a răspuns prin același mesaj din februarie, în care susținea că balonul chinez avea o putere limitată pentru colectarea informațiilor, „dincolo de ceea ce este probabil să colecteze Beijingul prin sateliții de pe orbită”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate,  John Kirby, a refuzat să răspundă la întrebări, luni după-amiază, despre ce fel de informații ar fi putut accesa balonul. 

Știind că va intra în spațiul aerian al SUA, am luat măsuri pentru a limita capacitatea acestui balon de a strânge orice fel de informații”, a spus Kirby. 

Doborât pe 4 februarie, la ordinul lui Biden

China a spus în repetate rânduri că balonul era unul meteorologic și care a deviat accidental de la curs, iar SUA au reacţionat exagerat doborându-l. Oficialii nu au spus cărei companii, departament sau organizație îi aparține balonul, în ciuda mai multor solicitări din partea NBC News. 

Armata americană a doborât pe 4 februarie, în largul coastei Carolinei de Sud, un „balon spion” chinez, la ordinul președintelui Joe Biden, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

În această după-amiază, la ordinul președintelui Biden, avioanele de luptă americane de la Comandamentul de Nord al SUA au doborât cu succes în spațiul aerian american de deasupra Carolinei de Sud, un balon spion de mare altitudine, lansat de și aparținând Republicii Populare Chineze (RPC). Acesta a fost folosit. de către RPC în încercarea de a monitoriza instalațiile strategice de pe continentul american. Balonul a fost doborât deasupra apelor teritoriale ale SUA. Președintele Biden a ordonat miercuri doborârea balonului spion de îndată ce sarcina respectivă putea fi finalizată fără riscuri nejustificate pentru viața americanilor”, a spus ministrul.

„A deviat de la cursul stabilit”

Cu câteva zile înainte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat că autoritățile americane au observat un „balon spion” deasupra părții continentale a țării. Potrivit acestuia, balonul se află la o înălțime mult mai mare decât parametrii standard pentru călătoriile aeriene comerciale și nu reprezintă o amenințare pentru oamenii de la sol. Departamentul american de apărare nu l-a doborât, considerându-l periculos, din cauza dimensiunii impresionante a obiectului. Se spune că Statele Unite au luat măsuri rapide „pentru a preveni colectarea de informații importante”.

Reprezentantul Ministerului chinez de Externe a precizat atunci că acesta este un balon chinez „și scopul său este de natură civilă, sonda,fiind folosită pentru cercetări meteorologice”. Potrivit acestuia, „din cauza vântului puternic de vest, balonul nu a mai putut fi controlat și a deviat de la cursul stabilit”. 

Ministerul chinez de Externe și-a exprimat regretul că situația anormală a făcut ca sonda meteorologică să ajungă în spațiul aerian al SUA și și-a exprimat disponibilitatea de a menține contactul cu autoritățile americane pentru a rezolva situația. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite